Rata națională a fertilității a scăzut la mai puțin de un copil per femeie pentru prima dată în 2018, dar cifrele publicate de guvernul sud-coreean miercuri au arătat că cifra a scăzut la 0,81, cu trei puncte mai puțin decât anul trecut, înregistrând al șaselea regres consecutiv. În comparație, rata medie în cele mai avansate economii ale lumii este de 1,6 copii, iar în general țările au nevoie de cel puțin doi copii per cuplu – o rată de 2,1 – pentru a-și menține populația la aceeași dimensiune, fără a lua în calcul fenomenul migrației.

Ratele de fertilitate au “scăzut considerabil” în ultimele șase decenii, spune Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dar tendința este foarte pronunțată în Coreea de Sud, unde mărimea familiei s-a redus considerabil în ultimele generații. La începutul anilor 1970, femeile aveau în medie patru copii. O populație în scădere și un spor natural negativ pot pune o țară sub o presiune imensă, explică BBC. Pe lângă îngrijorările cu privire la cheltuielile publice, sistemele de sănătate și de pensie, îmbătrânirea demografică duce, de asemenea, la un deficit al forței de muncă care are un impact major asupra economiei.

În 2020, autoritățile din Coreea de Sud au tras un semnal de alarmă când țara a înregistrat pentru prima dată mai multe decese decât nașteri. În ultimii ani, presiunile economice și aspectele legate de carieră au fost considerate factori-cheie pentru care oamenii decid să nu mai aibă copii, spun experții. Costurile de trai mai mari, o creștere a prețurilor locuințelor și impactul pandemiei de Covid au fost, de asemenea, factori care au descurajat întemeierea unor familii. 

În ciuda măsurilor de stimulare a natalității luate de guvern, sub forma unor prime în valoare de două milioane de won (1.850 de dolari) pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor prenatale, plus o alocație lunară de 300.000 de won (aprox. 280 de dolari) până la împlinirea vârstei de un an, din ce în ce mai multe femei refuză să aleagă între carieră și familie, având în vedere faptul că Coreea de Sud are cea mai mare diferență de remunerare între femei și bărbați dintre țările dezvoltate.

De asemenea, cele mai multe responsabilități legate de treburile casnice și îngrijirea copiilor revin încă femeilor și este o practică obișnuită ca acestea să renunțe la locul de muncă după naștere, motiv pentru care sud-coreencele susțin că se află într-o “grevă a nașterilor”.

Sursă: BBC

Sursă foto: Leung Cho Pan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday