Nachman Ash, coordonatorul programului de imunizare Covid din Israel a sugerat că prima doză de vaccin Pfizer ar putea fi mai puțin eficientă decât raportele producătorului. Declarația sa a stârnit controverse la nivel internațional. Ministerul Sănătății din Israel a transmis că “respectivele comentarii au fost scoase din context și, prin urmare, inexacte. Comisarul a spus că încă nu a văzut o scădere a numărului de pacienți grav bolnavi”, a mai precizat autoritatea.

Israelul, una dintre țările aflate în topul vaccinării împotriva Covid-19, a cumpărat stocuri mari de ser. Oamenii de știință urmăresc cu interes datele oferite de această țară, pentru a vedea cât de eficient este vaccinul atunci când este administrat la nivel de mase și dacă datele testelor de fază a III-a ale producătorului, efectuate pe 43 de mii de oameni, se confirmă. 

BBC notează că după vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a învăța să recunoască materialul genetic al virusului și pentru a oferi un răspuns imun – producând anticorpi și celule T care blochează intrarea virusului în celule și distrug celulele care se infectează. Sunt necesare peste două săptămâni pentru asta, spun imunologii.

Cel mai mare lanț medical din Israel a comparat datele medicale ale 200 de mii de persoane, care au peste 60 de ani și au fost vaccinate, cu același număr de nevaccinați. Timp de două săptămâni după prima doză, ambele grupuri au fost testate pozitiv, la aproximativ aceeași rată. Ulterior însă, cei vaccinați au început să prezinte cu 33% mai puține infecții noi decât grupul nevaccinat.

Israelul a început pe 19 decembrie vaccinarea, ajungând la 10% din populație până la sfârșitul anului 2020. Până acum aproximativ o jumătate de milion de persoane au primit cele două doze.

Experții din Marea Britanie, o altă țară care a început mai devreme vaccinarea dar a luat decizia de a administra mai târziu a doua doză, pentru a putea vaccina cu prima doză mai multe persoane, au declarat că datele oferite de Israel sunt insuficiente pentru a trage concluzia că decizia Regatului Unit în ceea ce privește întârzierea celei de-a doua doze de vaccinuri este în vreun fel incorectă.

Pfizer speră că două doze de vaccin vor oferi o protecție de până la 95%, însă chiar și un vaccin mai puțin eficient ar putea face diferența între viață și moarte. Vaccinul anual împotriva gripei are o eficiență de 40-60% și oprește sute de mii de decese în fiecare an.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday