Miniștrii de Externe ai celor 27 de țări, reuniți în Consiliul UE, au modificat regimul de sancțiuni la care va fi supus Minskul, în sensul adoptării de noi măsuri.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat că decizia impunerii de noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk reflectă “determinarea Uniunii Europene de a face față instrumentalizării migranților în scopuri politice. O listă a entităților responsabile de împingerea migranților peste granițele noastre va fi finalizată în săptămânile viitoare. Vor fi sancționate prin înghețarea activelor și interdicții de călătorie”.

Oficialii europeni mai iau în calcul extinderea restricțiilor în vigoare deja pentru industria tutunului și a potasiului, ambele surse vitale de venituri pentru Lukașenko, dar și a companiilor aeriene.

Liderii UE au purtat discuții cu țări din Orientul Mijlociu pentru a încetini fluxul de migranți, mulți din Irak și Siria, care călătoresc la granița cu Europa. Se estimează că între 10.000 și 20.000 de persoane se află deja la zona de frontieră dintre Belarus și Polonia. Un oficial irakian a anunţat duminică că ţara va organiza primul zbor de repatriere pentru persoanele blocate la graniţa dintre Belarus şi Polonia, care este programat să plece joi de la Minsk. 

Președintele Belarus a declarat că mulți dintre cei aflați în tabăra de la granița cu Polonia nu vor fi dispuși să se întoarcă în Irak: “Suntem gata să-i urcăm în avioane care îi vor transporta înapoi acasă. Dar aceștia sunt oameni care, trebuie spus, sunt foarte încăpățânați: nimeni nu vrea să se întoarcă. Și este clar de ce: nu au unde să se întoarcă”.

Blocul comunitar acuză regimul lui Lukașenko că a lansat un “atac hibrid” împotriva UE, permițând oamenilor din Orientul Mijlociu, disperați să ajungă în Europa, să zboare la Minsk, apoi să se îndrepte spre granița poloneză. În prezent, mii de persoane sunt blocate în tabere improvizate de la granița cu Polonia, iar vremea se înrăutățește.

Unele state europene acuză Rusia că folosește criza pentru a destabiliza UE, iar raportările conform cărora trupele ruse se înmulțesc în apropierea graniței cu Ucraina, proiectează inclusiv scenariile unui atac în pregătire.

UE a impus deja patru runde de sancțiuni autorităților și înalților oficiali din Belarus, în legătură cu alegerile prezidențiale de anul trecut și ulterior, a represiunii brutale împotriva protestatarilor.

Surse alternative: The Guardian, DW.

Sursa foto: Twitter Nexta.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday