Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord în privința condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Comisia va putea finanța individual beneficiarii dintr-o țară, dacă acesteia i se suspendă dreptul de a primi bani.

Noul mecanism se va aplica în toate situațiile legate de respectarea statului de drept, inclusiv atunci când sunt încălcate valorile fundamentale ale UE, precum libertatea individului, democrația, sau drepturilor omului, nu numai în cazurile în care justiția nu funcționează iar statele sunt afectate de corupție sau fraude endemice. 

Sistemul poate fi declanșat și atunci când există indicii că fraudarea fondurilor sau a bugetelor naționale se va produce, având astfel și un rol preventiv. De asemenea, entitățile care ar fi fost beneficiarii finali ai fondurilor (studenți, fermieri, ONG-uri etc.) se pot adresa direct Comisiei Europene în cazul în care statului lor îi sunt suspendate finanțările. Prin înaintarea unei plângeri, vor primi ajutor pentru a putea aplica individual pentru bani europeni.

Dacă o țară intră sub incidența mecanismului, Comisia Europeană poate reduce și viitoarele tranșe de fonduri UE care vor ajunge în statul respectiv, după corectarea problemei inițiale. A fost redusă și perioada în care Parlamentul European poate constata încălcarea statului de drept și poate dispune măsuri împotriva unei țări membre, de la 12-13 luni la doar 7-9.

Noul instrument mai are nevoie însă și de două voturi, unul în Parlament European, și unul în Consiliul UE.

Anunțul inițial privind faptul că negociatorii celor două instituții europene au ajuns la un acord în ceea ce privește mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept a fost făcut printr-un mesaj postat pe contul de Twitter al comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European.

 

Sursa: Parlamentul European.

Folosim cookies