Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat că, pentru prima dată de când realizează chestionare, din 2015 până în prezent, majoritatea respondenților au declarat că România nu mai este competitivă în ceea ce privește disponibilitatea forței de muncă adecvate, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial.

În urmă cu doi ani, doar un sfert dintre respondenți spuneau că întâmpină probleme pe piața forței de muncă. La fiecare șase luni, la publicarea rezultatelor, FIC avertiza că acest indicator se deteriorează cu o rată alarmantă. Acum există semne clare, coroborate cu date publice, care dovedesc că România se află într-o situație dificilă, din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă.

„Pentru prima dată, din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenților a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenți reclamau probleme legate de lipsa forței de muncă. De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepție, am atras atenția că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date și analize publice, arată că România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă.

În martie 2017, o treime dintre respondenți considerau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat o deteriorare abruptă în septembrie 2017 și în martie 2018, când două treimi dintre respondenți și-au exprimat opinia negativă cu privire la sistemul fiscal. În opinia noastră, acest lucru este cauzat de anunțurile neregulate ale schimbărilor de politică fiscală, fără o evaluare și o consultare adecvată a impactului. În acest ultim sondaj am observat o îmbunătățire semnificativă, doar o treime dintre respondenți se plâng de probleme fiscale. În prezent, observăm o anumită stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie implementate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate revizuiri majore. Întreprinderile au reușit să se adapteze acestor schimbări, în pofida eforturilor considerabile pe care le-a generat.”, se arată în comunicat.

 

Reprezentanții FIC consideră că România nu ar trebui să pună în pericol avantajul său competitiv și să fie percepută ca lipsită de competitivitate fiscală, din cauza schimbărilor politice și de reglementare inconsecvente. Membrii FIC îndeamnă guvernul să mențină un cadru fiscal stabil, să fie transparent în ceea ce privește viitoarele schimbări și consideră că  administrația publică și sectorul privat trebuie să colaboreze pentru a îmbunătăți piața muncii din România, înainte ca aceasta să devină un impediment major pentru dezvoltarea ulterioară.

Acest sondaj este realizat la fiecare șase luni doar în rândul comunității membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), companii care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri în valoare de 183 miliarde RON și au angajat aproximativ 200 de mii de persoane.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday