Consiliul reunește membri din toată lumea și a fost creat pentru a exista un mecanism de supraveghere independent de compania Facebook și șeful său Mark Zuckerberg. Verdictul este un prim test pentru organism, care decide pentru prima dată pe subiectul discursului politic online, mai ales promovat de o persoană care la acea vreme era președintele Statelor Unite.

Organismul independent a transmis, totuși, că ”nu este potrivit ca Facebook să impună astfel de sancțiuni pe termen nedeterminat” întrucât nu sunt proporționale cu celelalte măsuri de sancționare a utilizatorilor: ștergerea conținutului ofensator, suspendarea pe o perioadă determinată sau închiderea contului. În acest sens, consiliul a cerut Facebook să-și revizuiască practicile.

Legislația americană nu face responsabile rețelele sociale pentru conținutul postat și distribuit, decât în cazuri precum dreptul de autor sau pornografie. În ultimii ani, însă, companiile care administrează astfel de rețele s-au confruntat cu tot felul de incidente extremiste sau de dezinformare, în urma cărora au fost criticate pentru lipsa de reacție.

”Acest fenomen nu începe și nu se termină cu Donald Trump. Urmează tot felul de alegeri în toată lumea”, a spus Nathaniel Persily, profesor la Stanford Law School. Congresmanul Ro Khanna este de părere că ”dacă acest Consiliu al Facebook se dovedește un succes, ar trebui să existe în fiecare companie social media, situație reglementată prin lege”.

La începutul anului, Donald Trump și-a mobilizat simpatizanții pe rețelele sociale, unde a negat constant că a fost învins de Biden în alegerile prezidențiale. Efortul a cumulat cu un asalt asupra Capitoliului pe 6 ianuarie, chiar în ziua în care Congresul certifica victoria lui Biden. Ulterior, Trump a fost supus unui al doilea proces de punere sub acuzare, dar nu a fost găsit vinovat. În urma asaltului, conturile lui Trump de pe Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube au fost suspendate pe perioade nedeterminate.

În 2018, Mark Zuckerberg a explicat cum va funcționa Consiliul de Supraveghere: ”Este o structură asemănătoare Curții Supreme Americane, constituită din persoane venite din exterior, deci care nu lucrează pentru Facebook. Aceștia decid ce fel de discursuri sunt acceptabile și pot fi promovate în cadrul rețelei”.

Surse alternative: Washington Post, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday