În cadrul investigației declanșate de Autoritatea de concurență, s-a constatat că, în perioada martie 2015 – decembrie 2018, Delgaz Grid, în calitate de distribuitor de gaze naturale, a abuzat de poziția sa dominantă prin refuzul de a acorda acces tuturor companiilor din piață la facilitatea de a înregistra fișele de evidență a lucrărilor de verificări/revizii tehnice în sa baza de date.

“Delgaz Grid SA deține o poziție de monopol pe piața distribuției de gaze naturale aferentă zonelor geografice pentru care are licență de distribuție, în speță judeţele Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău”, potrivitConsiliului Concurenței.

În acest fel, au fost create condiții discriminatorii pentru firmele prezente pe această piață față una dintre companiile cadrul grupului E.ON. Favorizarea acestei companii din grup a contribuit la consolidarea poziției acesteia pe piața serviciilor de verificări și revizii a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale furnizate în aria de distribuție a Delgaz.

Serviciul de înregistrare a datelor din fișele de evidență a lucrărilor de verificări și revizii în baza de date a distribuitorului este indispensabil unei companii care concurează pe piața serviciilor de verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale.

“Aceste acțiuni au dus la afectarea pieței (…) prin limitarea accesului operatorilor economici pe această piață și împiedicarea dezvoltării acestora, cât și la afectarea consumatorilor, prin restrângerea posibilității acestora de a-și alege furnizorii de servicii de verificări/revizii tehnice și prin creșterea cheltuielilor cu astfel de servicii”, conform președintelui Consiliului Concurenței.

Delgaz Grid a recunoscut integral faptele și a beneficiat de reducerea amenzii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday