Update 4: Ludovic Orban s-a adresat membrilor de partid: ”Problema e de ce a spus colegul şi prietenul meu Florin Cîţu cum că va lua deciziile cu dumneavoastră. Mă îndoiesc. Mi-a dat afară toţi consilierii de stat din cabinet. Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva când l-a demis pe Alexandru Nazare. Nu-mi aduc aminte să fi fost consultat înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală şi care au dus la retragerea USR PLUS.  Fraţilor, ce facem cu guvernarea? Realitatea e în momentul de faţă că suntem într-o ecuaţie aproape imposibilă. Atâta timp cât nişte parteneri s-au retras şi au zis că au o singură condiţie, stau şi mă întreb cum vom îndeplini condiţia. Credeţi că există vreun liberal cu capul pe umeri care să fie de acord cu a bate palma cu PSD, cu refacerea USL, cu compromiterea PNL. Dacă există cineva să o spună. Negocieri pe sub masă s-au făcut”. 

Update 3: Florin Cîțu a preluat cuvântul, însă în timpul discursului său a fost întrerupt de mai multe ori de susținătorii lui Ludovic Orban care strigau ”demisia”: ”Cei care strigați demisia știți că asta înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, numai Dragnea făcea asta. Colegi liberali, eu sunt Florin, omul care nu a intrat de mult în politică, dar am muncit mult și fără compromisuri ca să ajung aici și pentru asta vă mulțumesc vouă. Fără voi nu aș fi putut să candidez astăzi la președinția PNL. Vă spun cu emoție că toți sunteți echipa mea și indiferent cu cine veți vota astăzi vă mulțumesc că sunteți aici. Eu sunt un om de echipă, vreau să facem PNL cel mai mare partid politic din România. Astăzi nu mă votați doar pe mine, ci un nou mod de a face politică. Votați o echipă și vă aștept cu toții în echipa mea”.

Update 2: Ludovic Orban a prezentat o sinteză a mandatului său: ”PNL a dus o luptă de zi cu zi împotriva PSD și a reușit să înfrângă această ciumă roșie, a reușit cu adevărat să aducă România pe o direcție bună. Menționez prima decizie strategică importantă din 2018 în care am hotărât dispozitivul strategic de luptă. Candidatul la funcția de președinte a fost Klaus Iohannis iar candidatul la funcția de deputat a fost președintele. În 2019 am câștigat alegerile pentru Parlamentul European. Am reușit să convingem românii să voteze referendumul pentru justiție care a pus capăt tuturor agresiunilor PSD împotriva democrației. După alegerile parlamentare am reușit pentru prima oară în 30 de ani ca un partid de dreapta să înlăture un partid de stânga, am trecut moțiunea de cenzură și am instituit un guvern monocolor.

Update 1: Klaus Iohannis a susținut un discurs în deschiderea Congresului PNL, la care participă cinci mii de delegați. În timpul discursului președintelui, de mai multe o parte dintre participanți au scandat numele lui Ludovic Orban.

Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, nu atacuri la persoană, cum am văzut în ultimele luni. S-au spus lucruri grave. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată, nu doar în interiorul PNL, ci nici într-un alt partid din România. (…) Este imperativ să depășim cât mai repede actuala criză. Această guvernare trebuie să continue pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia. Când prim-ministrul și ministrul liberal sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să îi susțină cu toate forțele. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei interne”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a atacat și USR – PLUS: ”Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfârșite, în care unii se comportă de parcă s-ar afla într-o dezbatere pe rețelele de socializare. Guvernarea înseamnă responsabilitate, perseverență, dialog real cu cetățenii. Cine nu este pregătit pentru așa ceva, nu poate guverna România”.

Astăzi are loc Congresul PNL în Capitală, în cadrul căruia va fi desemnat noul președinte al partidului. Începând cu ora 11:00, cinci mii de membri delegați din toată țara vor fi prezenți la Romexpo pentru a-și exprima votul, fie în favoarea lui Ludovic Orban (actual președinte al PNL), fie pentru Florin Cîțu (premierul României). Cel mai probabil, dacă Orban va pierde alegerile, își va pierde și funcția de președinte al Camerei Deputaților. În același timp, dacă Cîțu va pierde, el va rămâne fără funcția de premier al țării.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, care, cu doar câteva zile înainte de reuniunea liberalilor, și-a exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu la guvernare, va ține primul discurs al zilei, urmat de reprezentanți ai partidelor politice prezente, într-un format 5+1. Actualul președinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori. A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

Pentru accesul participanţilor la congres au fost impuse o serie de măsuri epidemiologice, intrarea în sala de conferințe făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare anti-Covid, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. Liderii liberali precizau că 80% dintre cei 5.000 de delegaţi au fost vaccinaţi. Cu toate acestea, vor exista şi echipe de testare la faţa locului. 

Context

PNL a ajuns la guvernare după alegerile parlamentare din 2020 datorită faptului că președintele Klaus Iohannis a încredințat formarea Guvernului coaliției PNL- USR PLUS – UDMR. Conflictele permanente din Coaliție și nemulțumirea publicului față de gestionarea pandemiei Covid și față de situația economică au dus PNL în sondajele de opinie cu mult sub PSD.

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un “suflu nou”. Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, “un festival al democraţiei”.

Totuși, în 4 septembrie, Ludovic Orban, susţinea că aceasta este “cea mai urâtă campanie” cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinătorii săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice și că acest lucru s-a și întâmplat în mai multe cazuri. El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului. În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă.

Atât Ludovic Orban cât şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday