Guvernul american a susținut Moderna încă de la înființarea sa în 2010 și a ajutat-o în mai multe proiecte, cele mai recente fiind dezvoltarea unui ser împotriva virusului Napah (răspândit de lilieci în Asia) și a celui anti-Covid, pentru care a oferit în 2020 subvenții de 2,5 miliarde de dolari pentru studiile clinice și a plasat comenzi în avans. Joi, compania a transmis că este dispusă să recunoască dreptul de proprietar al guvernului, însă nu și pe acela de creator al secvenței.

Însă în luna iulie, când Moderna a înregistrat brevetul pentru mRNA-1273, nu i-a inclus și pe cei trei cercetători de la Institutul Național de Sănătate (NIH) printre creatorii secvenței genetice (molecula mesager). Institutul a cerut imediat ca și echipei sale să-i fie recunoscut acest drept, fapt ce ar da guvernului posibilitatea să ia decizii legate de distribuția dreptului de a fabrica vaccinul. Însuși președintele Biden a cerut companiei farmaceutice să mărească livrările pentru națiunile mai sărace.

Studii privind explorarea tehnologiei ARN mesager au fost făcute chiar dinainte de înființarea companiei Moderna. De altfel, chiar unul din fondatorii laboratorului american a consultat lucrări ale cercetătorilor Katalin Kariko (Universitatea din Pennsylvania) și Drew Weissman (Universitatea din Boston). De la aceleași lucrări au plecat și cei doi fondatori ai firmei germane BioNTech, care chiar angajat-o pe Kariko pe poziția de supervizor a cercetărilor legate de folosirea ARN mesager, în 2013.

Cu toate că cele două laboratoare au pornit de la aceleași studii legate de utilizarea tehnologiei, serurile lor anti-Covid diferă atât la nivel de concentrație cât și la nivel de cod.

Surse alternative: FT, Stat News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday