Potrivit comunicatului, decizia Comisiei Europene vine în contextul evoluției pandemiei și vizează să păstreze flexibilă politică bugetară, pentru a fi capabilă să se adapteze la evoluția situației. Anul acesta, România a adoptat legea bugetului cu un deficit de 7,16% din PIB.

Comisia avertizează cu privire la retragerea prematură a sprijinului bugetar, care ar trebui menținut anul acesta și anul viitor, și spune că, odată ce riscurile sanitare se diminuează, măsurile bugetare ar trebui să se orienteze treptat către măsuri mai specifice, de perspectivă, care să promoveze o redresare rezilientă și sustenabilă.

În cazul în care un stat membru nu revine la nivelul activității economice anterior crizei, se vor utiliza pe deplin toate opțiunile din cadrul Pactului de stabilitate și de creștere, în special atunci când se propun orientări de politică bugetară.

„Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) va avea un rol decisiv în a ajuta la redresarea Europei în urma impactului economic și social al pandemiei și va contribui și la avansarea pe calea tranziției verzi și digitale”, arată Comisia Europeană.

MRR va pune la dispoziție 312,5 de miliarde de euro sub formă de granturi și până la 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi acordate statelor membre pentru a sprijini punerea în aplicare a reformelor și a investițiilor. Acest lucru va oferi un impuls bugetar și va contribui la atenuarea riscului apariției unor decalaje în zona euro și în UE: „Statele membre ar trebui să utilizeze în mod optim oportunitatea unică oferită de MRR pentru a sprijini redresarea economică, pentru a stimula intensificarea creșterii potențiale și pentru a îmbunătăți pozițiile bugetare subiacente pe termen mediu și lung”.

Sursă: Comunicat oficial

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday