Recomandările Comsiei au fost făcute în contextul în care în 2019, România a înregistrat un deficit public de 4,3% din PIB. “Depășirea valorii de referință de 3% din PIB prevăzută în tratat a fost rezultatul unei acumulări constante de dezechilibre bugetare, cauzată de politica fiscal-bugetară expansionistă aplicată începând din 2016, într-o perioadă de creștere economică puternică”, transmite Comisia Europeană. 

Astfel, în raportul privind situația deficitului bugetar excesiv al României, Comisia Europeană notează:

  • autoritățile române ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv până cel târziu în anul 2024;
  • România ar trebui să atingă un deficit public de 8% din PIB în acest an, după care să atingă pragurile de 6,2%, 4,4%, respectiv 2,9% la final fiecăruia dintre următorii trei ani. În acest interval, deficitul trebuie pus în legătură cu o rată de creștere a cheltuielilor guvernamentale nominale de 3,4% în 2021, respectiv 1,3%, 0,9% și 0% în anii următori;
  • pentru corectarea deficitului până peste trei ani, statul român trebuie să aplice pe deplin reglementările adoptate pentru 2021;
  • Consiliul UE stabilește ziua de 15 octombrie ca termen-limit pentru adoptarea unor acțiuni eficiente în conformitate cu Regulamentul privind Consolidarea Supravegherii Pozițiilor Bugetare. Ulterior, România ar trebui să raporteze semestrial progresele privind implementarea recomandărilor, până la corectarea deficitului.

Sursa: recomandarea Comisiei Europene

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday