Președintele Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susținut o declarație de presă comună, în timpul vizitei oficialului european la București.

Cei doi oficiali au vorbit despre centrul pe care Comisia Europeană îl înființează în România, pentru colectarea de ajutoare pentru Ucraina. Centrul urmează să fie operaționalizat în cel mai scurt timp, iar Ursula von der Leyen a precizat că la crearea acestuia vor contribui ONU și SUA.

Klaus Iohannis menționează că România urmează să acceseze fonduri europene pentru azil, migrație și fondul pentru gestionarea frontierelor și viză: “Ne vom coordona și cu celelalte țări și cu organizații internaționale”. Președintele a adăugat că estimările indică faptul că situația în Ucraina se va degrada în continuare, “iar nevoia de ajutor va crește semnificativ”.

Klaus Iohannis

  • Ne aflăm într-o situație fără precedent, provocată de o agresiune ilegală, nejustificată, neprovocată din partea Rusiei.
  • Vreau să laud încă o dată curajul poporului ucrainean și rezistă sub tirurile ucigașe ale unui gresor.
  • Am discutat sprijinul umanitar acordat Ucrainei. Mulțumesc CE pentru înființarea unui centru care să permită colectarea donațiilor umanitare pentru Ucraina. Lucrăm pentru operaționalizarea lui cât mai rapidă.
  • Va fi un centru mare, va permite centralizarea ajutoarelor în Ucraina, dar și în Republica Moldova, după părerea mea. Credem că, din păcate, situația în Ucraina se va degrada în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ. Vom lucra în etape, împreună cu Comisia. Centrul se va institui sub umbrela RescEU.
  • România va juca rolul de gazdă și ne vom ocupa de cea mai mare parte a sarcinilor. Vom începe de la un centru care primește ajutoare, iar în final va fi o întreprindere foarte mare și foarte complicată. Același lucru va fi valabil și pentru coridorul de livrare a ajutoarelor, pentru care trebuie negocieri cu autoritățile ucrainene și cu cei de pe front, întrucât și acolo trebuie să ajungă ajutoarele. 
  • Președintele CE știe că România va face toate eforturile posibile pentru a ajuta fiecare refugiat. Întenționăm să accesăm fondurile europene pentru azil, migrație și fondul pentru gestionarea frontierelor și viză. Ne vom coordona și cu celelalte țări și cu organizații internaționale.
  • Președintele CE m-a informat despre eforturile de a intensifica securitatea energetică a UE.
  • Este clar că trebuie terminată dependența UE de gazul rusesc. Este nevoie să insistăm pe surse de energie alternative. Am găsit înțelegere totală când am transmis că România trebuie să investească în energia regenerabilă și sectorul nuclear civil.
  • Am discutat despre acordarea de sprijin Republicii Moldova, care se confruntă cu dificultăți economice și cu un val de refugiați.

Ursula von der Leyen

  • Îi felicit pe românii care i-au primit cu brațele deschise pe refugiații ucraineni.
  • Ieri, CE a propus activarea unui mecanism temporar de protecție pentru cetățenii ucraineni, oferindu-le cetățenilor locuințe, drept de reședință. Am emis ghiduri pentru a simplifica formalitățile la frontieră.
  • Oferim sprijin umanitar pentru a face față consecințelor războiului. 500 de milioane de euro au fost alocate în acest sens.
  • Am instituit un centru de ajutor umanitar pentru ucraineni, care ne ajută să redirecționăm în România ajutoare din toate țările UE. 
  • Î: Ucraina, Georgia și Moldova își propun să candideze pentru aderarea la UE. Aveți un calendar pentru cât va dura? Ce garanții de securitate aduce această aderare?
  • R: Președintele Zelenski a trimis o scrisoare de candidatură, acest mecanism a fost pus în mișcare, însă la ora actuală ne concentrăm asupra acestui război. Vrem să strângem relațiile diplomatice și economice cu Ucraina, să o conectăm la rețeaua de energie a blocului comunitar.
  • Î: A fost instituit coridorul umanitar pentru Ucraina. Când va fi operaționalizat și cum funcționează exact? Care este implicarea României? Despre hub-ul umanitar, de când va funcționa?
  • R: Este important să strângem resursele din țările membre cât mai aproape de Ucraina, adică aici în România. Cu sprijinul ONU, SUA și altor state, acest hub va juca un rol foarte important. Este un demers pe termen mediu.  

                Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

                Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

                Susține echipa Biziday