Astăzi, certificatul digital al UE privind COVID a atins o nouă etapă importantă odată cu lansarea sistemului tehnic la nivelul UE, care permite verificarea certificatelor în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private”, anunță Comisia Europeană. De astăzi, șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce alte state au decis să lanseze certificatul digital al UE privind Covid numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări. ”Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare”, precizează Comisia.

Potrivit Comisiei, documentul va fi ”gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor”. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infectării.

Lansarea portalului marchează sfârșitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE. Începând din 10 mai, 22 de state membre au testat deja portalul cu succes”, mai spune Comisia Europeană. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar. 

Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetățenilor și autorităților să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal.

Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor. Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Foto:  | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday