Comisia Europeană a lansat luni un nou caz juridic împotriva Poloniei cu privire la modificărilor de la Curtea Supremă, care ar submina independența judiciară în cel mai mare membru ex-comunist al blocului.

Uniunea Europeană a dat Poloniei o lună pentru a răspunde, ceea ce înseamnă că procedura legală nu va opri intrarea în vigoare a legii marți.

“Comisia este de părere că aceste măsuri subminează principiul independenței judiciare, inclusiv inamovibilitatea judecătorilor”, conform Comisiei.

Comisia a contestat mai multe schimbări ale sistemului judiciar pe care le-a făcut Partidul Național de Drept și Justiție (PiS) de când a ajuns la conducere, la sfârșitul anului 2015.

Organismul UE declară că politicile slăbesc controalele și balanțele democratice. Guvernul polonez declară că este necesar să reformeze un sistem care datează din perioada comunistă.

UE a deschis o anchetă mai amplă asupra statului de drept în Polonia, care ar putea conduce, teoretic, la sancțiuni. Dar acest lucru este puțin probabil, deoarece aliatul eurosceptic al Poloniei, Ungaria, ar face uz de dreptul de veto în legătură cu aceste acțiuni.

Astfel, cea mai recentă modificare în Curtea Supremă subliniază tendința de izolare a  Poloniei în UE, sub PiS și îi slăbește rolul, în condițiile în care blocul negociază următorul buget pentur șapte ani, din 2021.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday