Comisia Europeană a deschis anul trecut 38 de proceduri de infringement împotriva României, cele mai multe dintre ele pentru fiscalitate și mediu. Mai multe proceduri au avut doar Cipru, Bulgaria și Grecia.

Cipru, cu 43, conduce în topul procedurilor de infringement deschise anul trecut de Comisia Europeană, în toate domeniile, și este urmat de Bulgaria și Grecia, cu câte 39, apoi de România și Irlanda, cu câte 38.

În ceea ce privește punerea în aplicare a legislației comunitare, Comisia Europeană arată în raportul anual că numărul de noi cazuri a crescut cu peste 20% față de anul precedent. La acest capitol, Luxemburg, Estonia și Lituania au înregistrat cele mai puține cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislației UE în 2019, în timp ce Spania, Italia și Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri.

În 2019, mai mult de jumătate din procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au fost legate de transpunerea tardivă a directivelor, deși numărul acestora a scăzut ușor (de la 419 de cazuri în 2018 la 406 în 2019). În comparație, cel mai mare număr de noi cazuri de transpunere tardivă din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2016 (847 cazuri). 

În ceea ce privește cazurile de transpunere tardivă, Bulgaria, Belgia și Grecia au înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi deschise împotriva acestora, în timp ce împotriva Danemarcei, Italiei și Lituaniei au fost deschise cele mai puține cazuri.

Sursa: Comisia Europeană

Folosim cookies