Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat luni o vizită la Bucureşti, în contextul finalizării procesului de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României. A avut întrevederi cu Președintele Klaus Iohannis şi cu Premierul Florin Cîţu. La final, cei trei demnitari au susținut o conferință de presă comună.

Ursula von der Leyen a precizat că instituția pe care o conduce ”a dat undă verde PNRR-ului României, după o bună colaborare”, și că acesta ”ne va ajuta să atingem obiectivele verzi ale UE. Include investiții în transportul sustenabil. Vom vedea nu doar autostrăzi, ci și stații de încărcare pentru mașinile electrice”.

Digitalizarea va face medicina accesibilă și la distanță. Aproape 2 miliarde de euro au fost alocate spitalelor. PNRR-ul României îndeplinește criteriile stricte. Combină investițiile în tranziția digitală și cea verde”, a adăugat aceasta.

Sumele alocate în PNRR, în funcție de obiective:

  • Transporturi (7,6 miliarde de euro)  realizarea a 430 de Km de autostrăzi și 13 Km de noi rețele de metrou, în București și Cluj-Napoca, alături de 32 de trenuri noi de metrou; 311 km de cale ferată modernizată.
  • Împăduriri (1,3 miliarde de euro) – plantarea a peste 45.000 de hectare de pădure.
  • Managementul deșeurilor (1,2 miliarde de euro) – atingerea țintelor de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale (11% grad de reciclare în 2019, față de ținta de 55% prevăzută drept obiectiv pentru anul 2025).
  • Sistemul de management al apei (1,8 miliarde de euro) – 1.630 de Km construiți de rețele de apă în localități cu peste 2. 000 locuitori și 2.470 rețele noi de canalizare.
  • Energie sustenabilă (1,6 miliarde de euro) – 6.500 stații noi de încărcare vehicule electrice în total, în toate categoriile de localități.
  • Digitalizare – 1,89 miliarde euro.
  • Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii:
    – Reforme fiscale și reforma sistemului de pensii – 482 de milioane de euro.
    – Suport pentru sectorul privat, cercetare și inovare – 2,36 miliarde de euro.
  • Coeziune socială și teritorială:
    – Fondul local verde și digital – 2,12 miliarde de euro.
    – Turism și cultură – 200 de milioane de euro.
  • Sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională:
    – Sănătate – 2,45 miliarde de euro.
    – Reforme în domeniul social – 217 milioane de euro.
    – Reforma sectorului public, creșterea eficienței justiției și întărirea capacității partenerilor sociali – 167 milioane de euro.
  • Politici pentru noua generație:
    – România Educată – 3,6 miliarde de euro.

Principalele declarații ale celor trei:

Klaus Iohannis:

  • Îmi face deosebită plăcere să o avem ca oaspete pe doamna președinte a Comisiei Europene. Salut anunțul făcut despre PNRR al României, care a primit undă verde de la CE chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment de mare importanță pentru viitorul țării. Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu CE și al unui efort instituțional fără precedent. A fost un proces laborios, sub presiunea timpului, și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit.
  • Aprobarea PNRR este doar o victorie de etapă. Am făcut un pas spre ceea ce ne propunem să realizăm în viitor. Implementarea deplină și la timp a măsurilor este esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru demararea și finalizarea reformelor asumate.
  • Accesând aceste fonduri, putem schimba țara în profunzime, să avem o țară așa cum ne-o dorim. PNRR e un instrument deosebit de important. Ne oferă resurse pentru reforme esențiale pe termen mediu și lung. Toate aceste resurse sunt o oportunitate extraordinară pentru a investi în autostrăzi, spitale, căi ferate, să investim în infrastructura din educație, din sănătate.
  • Pandemia ne-a arătat foarte clar că vulnerabilitățile sistemului de sănătate au implicație profundă asupra economiei, de aceea investițiile sunt un pilon fundamental. Spitalul Universitar este un exemplu edificator al contribuțiilor pe care fondurile UE le au asupra infrastructurii din sănătate.
  • Mai este multă muncă de făcut de aici înainte. Avem o responsabilitate uriașă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba imaginea României. Împreună cu acest guvern, am reușit să avem acest plan aprobat. Cer autorităților să facă o prioritate absolută implementarea reformelor și investițiilor cuprinse în PNRR. Este o șansă pe care nu avem voie să o ratăm. Este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie profund modernizată. Rămân un partener dedicat acestui guvern, care își propune să modernizeze țara asta.

Florin Cîțu:

  • Volumul de muncă a fost unul foarte mare, iar mizele pe măsură. Mulțumesc doamnei președinte că ne-a susținut și ne-a ghidat în ultimele luni. PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat. Pentru România, va însemna modernizare, dezvoltare. Vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți românii. 
  • Până la final de an vom primi 3,8 miliarde de euro. PNRR-ul a fost bine construit și acoperă nevoile pe care România le are acum. Am obținut 10 calificative A din 11. 
  • Am reușit să introducem în PNRR câteva investiții esențiale. 
  • Toți cei responsabili trebuie să își facă treaba.
  • Guvernul va implementa toate reformele asumate și va atinge toate țintele. Altă cale nu există. Nu mai putem sta pe loc, în timp ce toată lumea se dezvoltă.
  • Vom îmbunătății accesul către  serviciile de sănătate pentru cei vulnerabili. România educată, la care ținem foarte mult, va beneficia de bani din PNRR. Vom stimula consumul de energie verde. Ne vom asigura că lucrurile merg bine în sistemul de pensii. Avem nevoie de predictibilitate. 
  • La toate acestea, se adaugă reforma fiscală, reforma administrației, eficiența energetică. În total, 64 de reforme. Reformele merg mână în mână cu investițiile. Prin PNRR, sunt incluse peste o sută de investiții, în toate domeniile. O treime din bani sunt dați pentru transporturi. Peste 3 miliarde pentru autostrăzi, peste 3 miliarde pentru căi ferate. Investim și în spitale. 
  • Mă bucur că PNRR-ul României aduce contribuții la tranziția verde și cea digitală, obiective ale UE.

Ursula von der Leyen:

  • Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului României, după o bună colaborare. Mulțumesc pentru colaborarea din ultimele luni.
  • PNRR-ul ne va ajuta să atingem obiectivele verzi ale UE. Include investiții în transportul sustenabil. Vom vedea nu doar autostrăzi, ci și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Făcând această tranziție, nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă. 
  • Al doilea pilon: tranziția digitală. Viitorul este digital. De exemplu, în sectorul de imagistică din domeniul medical. Acest plan va face sectorul administrației mult mai eficient, mai ușor de accesat. Va conecta întreaga țară, va ajuta școlile să treacă în digital.
  • Dacă mă uit la întregul sistem de reforme din educație, următoarele generații sigur le merită. 
  • Munca cea grea începe acum: va trebui ca planul să fie implementat, această etapă va fi crucială. Avem trei ani pentru a vedea primele rezultate. Vreau să știți că voi fi alături de voi la fiecare pas. 
  • Planul Next Generation este conceput să întărească economiile. Este construit pe încredere, pentru afaceri.
  • Împreună, cred că putem face din acest plan excepțional un succes.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday