Update ora 21:30 Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a anunțat că susține planul de revenire economică al Spaniei, în valoare de 69.5 miliarde de euro: ”planul spaniol de recuperare și reziliență contribuie în mod adecvat la toți cei șase piloni ai regulamentului”.

40% din bani au fost alocați de Spania pentru combaterea schimbărilor climatice. Autoritățile vor promova variante ”verzi” de transport, conservarea ecosistemelor și a biodiversității sau implementarea unor tehnologii pe bază de hidrogen și resurse regenerabile, în diverse sectoare economice. De asemenea, o treime din sumă va fi alocată ”tranziție digitale”, pentru digitalizarea administrației publice, a industriei și a sectorului educației, prin echipamente digitale și îmbunătățirea competențelor digitale.

Știrea inițială:

Portugalia a devenit, astfel, prima țară a UE care a primit undă verde pentru planul său de redresare economică. Președintele CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că prima tranșă din fondul de împrumuturi va ajunge în țară începând cu luna viitoare. 

Planul îndeplinește în mod clar criteriile exigente pe care le-am stabilit împreună“, a declarat von der Leyen după întâlnirea cu premierul portughez Antonio Costa la Lisabona. “Nu există nicio îndoială că va transforma complet economia Portugaliei”.

Planul, care va fi aprobat și de Consiliul UE în următoarele patru săptămâni, va aloca Portugaliei 13,9 miliarde de euro sub formă de granturi și 2,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi până în 2026. 

În aprilie, Lisabona a fost, de asemenea, prima care a prezentat planul său la Bruxelles, estimând că programul de recuperare economică va crește PIB-ul țării cu 3,5% până la sfârșitul anului 2025. Economia Portugaliei, bazată în totalitate pe turism, s-a contractat cu 7,6% în 2020, în cea mai gravă recesiune de atunci. 

Autoritățile plănuiesc să ofere în jur de 5 miliarde de euro companiilor pentru consolidarea capitalurilor proprii, pentru sprijinirea investițiilor și producțiilor mai ecologice și pentru digitalizare. Planul prevede și proiecte de investiții în domeniul sănătății, al asistenței sociale și al infrastructurii. 

Guvernul preconizează o creștere economică de 4% anul acesta, în timp ce banca centrală estimează o creștere de 4,8%, de la 3,9% prevăzută în martie, și așteaptă o creștere bruscă a investițiilor. 

Cu toate acestea, majoritatea companiilor au declarat la începutul lunii iunie că sunt sceptice că fondurile vor avea un impact important asupra capacității lor de a se recupera după criză, doar 14% susținând că vor exista schimbări semnificative sau foarte semnificative. Multe firme sunt încă îndatorate din timpul pandemiei, iar rata falimentului este așteptată să crească pe măsură ce termenele de rambursare a împrumuturilor se apropie.

Sursă: Reuters

Sursa Foto: Alexandar Mijatovic / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday