Comisia de la Veneția a răspuns sesizării CCR, semnată de Valer Dorneanu. Comisia menționează faptul că „într-un stat democratic, criticarea deciziilor Curții Constituționale este permisă”.  De asemenea, „Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile”. 

În răspunsul adresat lui Valer Dorneanu, Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin drept, menționează:

Aș dori să vă amintesc că într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, este permisă critica deciziilor constituționale. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile. Deciziile curților constituționale sunt definitive și obligatorii și trebuie să fie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale.

De asemenea, în legătură cu reforma judiciară din România, se arată următoarele:

La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneția a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenței acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor și Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranță la deciziile adoptate de Curtea Dvs.”. 

Se menționează, spre final, și faptul că președintele Comisie de la Veneția a fost informat despre demisia consilierului prezidențial al președintelui Iohannis, în urma discuției cu judecătorul Lăzăroiu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday