Susținut și de Microsoft, studiul arată că peste o sută de jurnaliști și activiști din mai multe țări au fost spionați cu ajutorul Candiru. Compania respectivă recrutează veterani din armata israeliană cu competențe în domeniul IT și își vinde produsele exclusiv guvernelor. Poziția oficială a Candiru este că programele sale sunt folosite pentru a preveni acte teroriste și alte delicte.

Însă ONU, Citizen Lab din cadrul Universității din Toronto și ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International au documentat că unul dintre produsele Candiru a fost folosit ”cu regularitate” pentru a urmări telefoanele și calculatoarele unor jurnaliști, disidenți și activiști din mai multe țări.

Totodată, raportul mai arată că grupul Candiru a vândut un produs care se folosește de vulnerabilitățile din Windows și permite colectarea de parole, importarea de mesaje (chiar și din aplicația criptată Signal) și de emailuri. Potrivit Microsoft, astfel de acțiuni au fost operate din mai multe părți ale lumii, între care Arabia Saudită, Israel, Emiratele Arabe Unite, Indonezia și Ungaria pentru a urmări activiști, politicieni și ziariști din Spania, Singapore, Israel, Marea Britanie sau teritoriile palestiniene.

”Candiru a încercat să rămână în umbră, dar nu te poți ascunde când vinzi programe spion și susții autoritarismul”, a declarat unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Toronto. Microsoft a anunțat că a lansat deja un update împotriva programului spion.

Surse alternative: Financial Times, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday