China. Un grup de cercetători a descoperit o metodă de a crește semnificativ eficiența dispozitivelor care folosesc ploaia pentru a produce energie electrică. Noua tehnologie poate aduce ploaia alături de vânt și soare, în sursele de energie verde folosite pentru producerea energiei verzi pe scară largă.

Mai multe astfel de generatoare electrice care produc curent electric din picături de ploaie au fost dezvoltate în ultimul deceniu folosind efectul triboelectric, care permite convertirea energiei mecanice a picăturilor în curent electric. Din păcate, acestea au o eficiență relativ scăzută, dar noua metodă are rezultate de 100 de ori mai bune decât cele precedente.

O echipă de cercetători din China afirmă că problema principală a acestor generatoare nu este dată de materialele din care sunt construite, ci de modul cum este transmisă energia electrică la ieșirea din dispozitiv. Până acum, se foloseau componente inventate pentru alte tipuri de generatoare electrice, mai bine studiate, bazate pe fenomenul de inducție, considerând că sunt suficient de asemănătoare pentru a fi eficiente.

Noul dispozitiv creat de cercetătorii chinezi folosește un alt mod de a colecta sarcinile electrice, care este mult mai eficient. Fiecare picătură care intră în contact cu acest nou generator produce tensiuni de până la 100 V și curenți de 20 de microamperi, valori de aproape 100 de ori mai mari decât pentru dispozitivele precedente.

Dacă asemenea generatoare electrice vor deveni disponibile pentru utilizare, ar reprezenta încă o metodă ecologică de producere a energiei electrice, pe lângă energia solară, eoliană sau geotermală. Această metodă de producere a energiei electrice este ideală pentru zonele cu multe precipitații, precum majoritatea zonelor de coastă. La nivel global, trei miliarde de oameni, aproape jumătate din populația planetei, în astfel de zone.

Folosim cookies