“Prosperitatea comună este prosperitatea tuturor oamenilor, nu prosperitatea câtorva persoane”, a spus Xi, care susține că acest nou program este un obiectiv de care depinde menținerea puterii Partidului Comunist.

Potrivit Xinhua, agenția de știri de stat, Xi le-a spus marilor lideri ai Partidului Comunist Chinez că guvernul trebuie să stabilească un sistem de redistribuire a bogăției în interesul ”echității sociale”. El a spus că este ”necesar să reglementăm în mod rezonabil veniturile excesiv de mari și să încurajăm oamenii și întreprinderile cu venituri mari să redistribuie mai mult în societate”.

Agenția de știri nu specifică cum plănuiește Xi să realizeze acest obiectiv, însă sugerează că guvernul ar putea lua în considerare supraimpozitarea sau alte modalități de redistribuire a veniturilor și a bogăției. Xi chiar a invocat necesitatea ”prosperității comune” în rândul poporului chinez ca fiind esențială pentru ca partidul să mențină puterea și să transforme țara într-o națiune ”pe deplin dezvoltată, bogată și puternică” până în 2049, când se va aniversa 100 de ani de existență a Republicii Chineze.

Sintagma ”redistribuirea bogăției” are o mare semnificație istorică în China, iar experții spun că folosirea ei de către Xi amintește de președintele Mao Zedong la mijlocul secolului trecut, când fostul lider comunist a pledat pentru reforme economice radicale pentru a lua puterea de la proprietari și fermieri bogați. După moartea lui Mao, China s-a angajat în decenii de liberalizare economică sub conducerea lui Deng Xiaoping. 

În 2019, numărul chinezilor bogați a depășit pentru prima dată numărul americanilor bogați. Conform CNN, această problemă pare să fie cea care l-a determinat pe Xi să ia în calcul noi măsuri. Marți, el a recunoscut că Partidul ”a permis unor oameni, unor zone, să se îmbogățească mai întâi” în urma reformelor sale economice care datează din anii 1970.

Autoritățile de reglementare chineze au acuzat în repetate rânduri sectorul privat că a creat probleme socioeconomice care ar putea potențial să destabilizeze societatea și să afecteze controlul partidului asupra puterii. CNN mai notează că represiunea față de mediul privat determină marile companii să privească cu scepticism posibilitatea de a investi masiv în China în următorii ani. Economia Chinei a dat deja semne de slăbiciune în ultima perioadă, iar datele publicate luni au arătat că redresarea țării este încetinită și rata șomajului în rândul tinerilor a crescut la cel mai slab nivel dintr-un an.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday