Acest dispozitiv (nu este propriu-zis un material) emite lumină atunci când este supus la deformare mecanică (întindere), iar intensitatea acesteia variază în funcție de gradul de alungire a materialului, permițând monitorizarea mișcării suprafeței pe care această “piele inteligentă” este aplicată. În funcție de substanța fluorescentă integrată în material, el poate emite lumină de diverse culori, iar aceasta poate fi codificată cu mare precizie de un calculator.

Un mare avantaj al dispozitivului prezentat de cercetători este că are o limită de detecție foarte scăzută precum și o plajă foarte largă, putând monitoriza alungiri de la 0.001% și până la 50% din dimensiunea inițială. Mai mult, materialul se alimentează singur, generând energie electrică din deformarea sa, printr-un efect denumit triboelectric. Rezistența materialului a fost de asemenea testată, iar după 45 de mii de cicluri de alungire, el și-a păstrat caracteristicile.

O aplicație demonstrată de cercetători este monitorizarea stării arterelor din corpul uman într-un mod neinvaziv. Ei au plasat astfel de dispozitive pe pielea unui voluntar deasupra a opt artere majore, monitorizând astfel nu doar pulsul, ci și profilul pulsului pentru fiecare dintre artere. Asemenea informații pot fi cruciale pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratarea bolilor cardiovasculare.

O altă aplicație demonstrată este acea de urmărire foarte precisă a mișcărilor unei mâini, pe care s-a aplicat această piele inteligentă. După ce aceste informații sunt preluate de un calculator, pot fi folosite pentru a transmite aceleași mișcări unei mâini robotice cu o precizie mult mai mare decât un joystick. Aceasta poate avea aplicații în manipularea obiectelor în situații periculoase, așa cum ar fi dezamorsarea unei bombe, sau chiar în cazul chirurgiei la distanță.

Sursă: CERN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday