Dezvoltatorul imobiliar are acum datorii ce însumează un total de peste 300 miliarde de dolari, iar eșecul de a plăti din nou cupoanele la emisiunile de titluri emise a intensificat temerile pieței privind iminența unui faliment. Banca Populară a Chinei a intervenit în urmă cu două săptămâni, oferind companiei aproximativ 15,5 miliarde de dolari.
Evergrande are peste 1300 de proiecte rezidențiale în mai mult de 280 de orașe din China, iar, pe lângă cei peste 200 de mii de angajați, compania reprezintă un risc sistemic pentru economia țării, pentru că alte 3,8 milioane de joburi depind de activitatea sa. De aici, teama că falimentul său ar putea atrage un lanț de falimente, o situație care a fost comparată cu prăbușirea băncii Lehman Brothers, în 2008. Dezvoltatorii imobiliari și industriile aferente acestora fac anual aproximativ 30% din PIB-ul Chinei.
Potrivit experților, situația în care a ajuns acum compania a fost cauzată de ambițiile sale “agresive”.
“Grupul s-a abătut prea mult de activitatea sa principală, iar acesta este unul dintre motivele pentru care se află acum în această criză”, a declarat Mattie Bekink, directorul din China al companiei de cercetare și analiză Economist Intelligence Unit.
În ultimii ani, datoriile companiei au crescut considerabil, banii fiind folosiți pentru finanțarea diferitelor proiecte care au depășit însă spectrul imobiliar. Dar problema Evergrande nu este chiar nouă pentru China, anul trecut mai multe companii, inclusiv de stat, intrând în incapacitate de plată, pe fondul dezvoltării agresive a țării, alimentată de creditele tot mai mari.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.