China. Cercetătorii au dezvoltat un algoritm de inteligență artificială ce poate ajuta la îmbunătățirea calității și cantității recoltelor. Studiază ADN-ul mai multor soiuri de plante și indică modul în care pot fi încrucișate pentru a obține rezistență la dăunători și boli, producție mai mare sau nevoie scăzută de fertilizatori.

Specialiștii s-au folosit de o infrastructură de inteligență artificială (AI) dezvoltată de Microsoft, numită LightGBM. Concret, au folosit date genomice (informații despre ADN) de la mai multe soiuri și noul algoritm (precum și altele folosite pentru comparație) pentru a antrena programul și, în final, pentru a prezice înălțimile noilor plante rezultate în urma împerecherii acestor soiuri. 

Testele au fost făcute pentru șase plante diferite, precum porumb, orez, grâu și soia, iar algoritmul dezvoltat de cercetători, denumit CropGBM, s-a dovedit a fi nu doar cel care a prezis cel mai bine înălțimea soiurilor încrucișate, dar și cel mai rapid, având și cele mai mici cerințe din punct de vedere al resurselor electronice (timp de procesor și memorie de stocare). 

Desigur, prezicerea înălțimii unui soi nu este foarte relevantă pentru utilitatea acestor soiuri de plante, dar acesta a fost doar un test folosind o caracteristică ușor de măsurat. Metoda dezvoltată poate fi aplicată pentru multe alte proprietăți dorite ale plantelor, precum producția pe hectar, rezistența la dăunători, nevoia de îngrășăminte, culoarea sau gustul produsului recoltat. 

Aplicarea inteligenței artificiale în domeniul încrucișării plantelor ar putea avea un efect de accelerare al evoluției în domeniu, permițând procesarea rapidă a unor cantități imense de informații și producerea unor predicții precise. Totuși, este nevoie de mult efort pentru a obține datele genomice și măsurătorile necesare antrenării algoritmilor de AI, dar potențialele beneficii pentru omenire pot fi imense.

Algoritmul CropGBM dezvoltat de cercetători, precum și ceilalți algoritmi folosiți pentru comparație, sunt disponibili gratuit pentru descărcare pe pagina jurnalului unde a fost publicat articolul.

Sursă: Genome Biology

Sursa foto: Lovelyday12Dreamstime

Folosim cookies