Acțiunile companiei au deschis ziua de luni în scădere cu aproape 12%, înregistrând ulterior pe parcursul după amiezii (pe piețele asiatice) un declin și de 19%. Acest declin a avut loc după ce investitorii au devenit îngrijorați de incapacitatea companiei Evergrande de a rambursa una dintre datorii, cea de 82,5 milioane de dolari (scadentă inițial pe 6 noiembrie și prelungită ulterior cu 30 de zile, până astăzi).

În ceea ce privește situația actuală de lichiditate, nu există nicio garanție că Grupul va avea suficiente fonduri pentru a-și îndeplini obligațiile financiare în continuare”, a transmis Evergrande în weekend. Din acest motiv, compania “plănuiește să colaboreze în mod activ cu creditorii din străinătate într-un plan de restructurare”.

Acest avertisment a determinat guvernul provinciei Guangdong, unde își are sediul compania, să solicite intervenția președintelui Evergrande, Hui Ka Yan, iar ulterior a declarat că va trimite un grup de lucru dezvoltatorului pentru a supraveghea gestionarea riscurilor, a consolida controalele interne și a menține funcționarea normală a firmei.

De asemenea, Banca Centrală a Chinei, împreună cu autoritatea de reglementare bancară și de asigurări au încercat să asigure piața că orice risc asupra sectorului imobiliar poate fi limitat. Riscurile pe termen scurt cauzate de o singură firmă imobiliară nu vor submina strângerea de fonduri pe piață pe termen mediu și lung”.

În ciuda asigurărilor autorităților chineze, este cunoscut faptul că Evergrande a făcut recent eforturi uriașe pentru a evita falimentul prin plata la limită a unor serii de datorii, care se ridică în prezent la peste 300 de miliarde de dolari. Până acum, compania pare să fi evitat obligațiile sale offshore tranzacționate public, plătind dobânzi restante înainte de expirarea perioadelor de grație pentru fiecare dintre aceste obligații.

Există temeri că un faliment al acestei companii ar atrage după sine o serie de falimente suplimentare, o situație care a fost comparată cu prăbușirea băncii Lehman Brothers, în 2008. Dezvoltatorii imobiliari și industriile aferente acestora fac anual aproximativ 30% din PIB-ul Chinei. Potrivit experților, situația în care a ajuns acum Evergrande a fost cauzată de ambițiile sale “agresive”, în contextul în care în ultimii ani, datoriile companiei au crescut considerabil, banii fiind folosiți pentru finanțarea diferitelor proiecte care au depășit însă spectrul imobiliar.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday