https://www.youtube.com/watch?v=PRCcTiz9YMs&t=13s&ab_channel=AircraftCarriersofTheWorld

Spre deosebire de celelate două portavioane din flota chineză. Liaoning și Shandong, Fujian are un sistem de lansare asistat de catapultă, ceea ce reprezintă o noutate majoră pentru China, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Acest sistem va permite lansarea rapidă a mai multor avioane, încărcate cu mai multă muniție. 

Xinhua, agenția de presă a Chinei, a relatat că nava urmează să efectueze teste de acostare și de navigație, după lansare. Se preconizează însă că Fujian are nevoie de câțiva ani pentru a atinge capacitatea operațională.

Primul portavion al Chinei, Liaoning, a fost o navă neterminată din epoca sovietică pe care Beijingul l-a cumpărat din Ucraina în 1998, pe care l-a modernizat și pus în funcțiune în 2012. Armata chineză a folosit cunoștințele tehnologice pe care le-a dobândit în urma operațiunii pentru a construi primul său portavion construit intern, Shandong, care a intrat în serviciu în decembrie 2019. 

Ambele nave au la bază tehnologie sovietică învechită. Folosesc un sistem de lansare similar cu cel de la sărituri cu schiurile, unde avioanele decolează pur și simplu de pe o rampă ușoară, în timp ce portavioanele americane folosesc un sistem de catapultă mai avansat pentru a-și lansa aeronavele. Avioanele lansate cu ajutorul catapultor pot ajunge în aer mai repede și cu cantități mai mari de combustibil și muniție, ceea ce le oferă un avantaj.

Unii experți afirmă că, în ciuda sistemului avansat de lansare, există încă semne că noul portavion al Chinei este inferior celor americane, care au mai multe catapulte și mai multe lifturi pentru a permite desfășurarea mai rapidă a aeronavelor. Toate portavioanele americane folosesc propulsie nucleară, în timp ce Fujian pare că funcționează cu propulsie convențională cu abur.

Consolidarea flotei navale a Chinei vine pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari cu SUA, care sub președintele Joe Biden încearcă să consolideze legăturile cu aliații și partenerii din regiunea Asia-Pacific, pentru a contracara influența economică și puterea militară în creștere a Beijingului.

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre China și SUA au crescut fulminant. Ministrul chinez al Apărării a declarat că Beijingul va face orice îi stă în putere pentru a opri Taiwanul să-și declare independența. Luna precedentă, președintele american Joe Biden a transmis că Washingtonul va interveni militar dacă China ar ataca Taiwanul.

Surse: CNN, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday