Cercetătorii britanici au reușit să mențină o reacție de fuziune nucleară timp de 5 secunde și să producă energie electrică. Este considerată o descoperire majoră în încercarea de a produce energie ”verde”, fără emisii de carbon.

Laboratorul JET al Universității Oxford a produs, pentru cinci secunde, 11 Megawați de energie, care, trensformați în curent electric, ar fi suficienți pentru alimentarea a peste 6500 de locuințe medii din România. Acest rezultat reprezintă o dublare a performanțelor obținute în alte teste în ultimii 25 de ani și o validare pentru proiectul internațional ITER din Franța, care va începe testele în 2025.

Astăzi am demonstrat că putem crea o mică stea în mașinăria noastră, pe care să o întreținem pentru cinci secunde și de la care să obținem performanțe înalte, lucru care ne duce pe un tărâm nou, a explicat dr. Joe Milnes, care coordonează testele.

Deși acum cercetătorii consumă mai multă energie pentru a face testele decât cea pe care o produc în cadrul experimentului, ei speră ca, până în a doua jumătate a secolului, fuziunea nucleară să devină o sursă viabilă de alimentare. Un reactor de fuziune experimental mult mai puternic este în curs de construire în Franța, proiectul fiind susținut de către o alianță formată din țările UE, SUA, China și Rusia. Centrale bazate pe fuziune nucleară sunt mult mai sigure și produc mai puține deșeuri radioactive care au o durată de viață mult mai scurtă decât cele din centralele nucleare obișnuite (zeci de ani față de mii de ani). 

Spre deosebire de centralele nucleare din prezent, în care nucleele de Uraniu sunt divizate pentru a obține energie, în reactoarele de fuziune, nucleele sunt unite, același proces care are loc în stele. În Soare, de exemplu, acest proces are loc la peste 15 milioane de grade Celsius, datorită presiunii gravitaționale și densității foarte mari. În schimb, pe Pământ, unde această presiune nu poate fi creată, este nevoie de temperaturi și de zece ori mai mari, explică BBC.

Pe Pământ nu există niciun material care să reziste unei asemenea temperaturi, astfel că laboratorul și-a desfășura experimentele într-un câmp magnetic foarte puternic care controlează plasma în care are loc reacția de fuziune.

Surse alternative: BBC, CNN.

Folosim cookies