Cercetătorii de la Universitatea din Oregon au identificat, în apele Antarctice, o scurgere activă de gaz metan, un gaz cu efect de seră cu un potențial de încălzire globală de 25 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, relatează Livescience.

Documentată recent, scurgerea este situată la aproximativ 10 metri sub Marea Ross, în sudul Antarcticii. Astfel de depozite au fost descoperite în multe locuri din lume însă bacteriile care se hrănesc cu metan au făcut ca scăparea lui în atmosferă să fie nesemnificative din punct de vedere al climei. În cazul scurgerii din Antartica, cercetătorii au descoperit că bacteriile au nevoie de cinci ani pentru a anihila gazul și, chiar și așa, nu au reușit să îl consume în totalitate.

”Întârzierea (în consumul de metan) este cea mai importantă constatare”, a spus autorul studiului, Andrew Thurber, profesor la Universitatea din Oregon, care mai consideră că în acest interval de timp a fost emanat în atmosferă suficient gaz pentru a influența negativ modelele climatice, în sensul încălzirii globale. 

Apele din jurul continentului înghețat din sudul planetei, pot conține până la 25% din metanul marin al Pământului. Înțelegerea modului în care depozitele de gaze cu efect de seră din Antarctica interacționează cu oceanul și atmosfera ar putea avea implicații uriașe pentru acuratețea modelelor de predicție a evoluției climei.

Articol integral pe Livescience

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday