Cercetătorii au creat în laborator fenomenul de detonare prin impulsuri, timp de mai multe secunde. Detonările controlate sunt cheia zborului avioanelor supersonice pe Orbita Pământului.

Detonările sunt explozii care au o forță mai mare decât viteza sunetului, sunt greu de controlat și durează mai puțin de o microsecundă, motiv pentru care cercetările oamenilor de știință au fost îngreunate

O echipă de cercetători de la Universitatea Florida au creat o configurație care le permite să emită o detonare controlată a cărei forță durează mai multe secunde, un pas major pentru propulsarea avioanelor supersonice. În teorie, un astfel de aparat de zbor ar putea ajunge de la Londra la New York în mai puțin de o oră, explică Live Science.

O astfel de detonare s-a produs anul trecut în Beirut, când un depozit de nitrați a explodat, iar energia degajată a distrus mare parte din zona portuară, a provocat un cutremur și a lăsat zeci de mii de oameni au rămas fără locuințe: ”Noi vrem să înghețăm în spațiu și să valorificăm această energie, prin producerea de impulsuri, în niciun caz să vedem clădiri distruse, cum s-a întâmplat în Liban”, a motivat Kareem Ahmed, autor principal al studiului.

Echipa din Florida a folosit un motor pentru unde de detonare oblică (ODWE): un amestec de aer și combustibil este canalizat către o rampă, la viteze supersonice (de cinci ori viteza sunetului), pentru a crea o undă de șoc. La rândul său, unda încălzește amestecul și provoacă detonarea, o explozie de energie. Cercetătorii au obținut o detonare de trei secunde, suficientă pentru a o controla și a o stabiliza.

Frank Lu, profesor de inginerie aerospațială la Universitatea din Texas, a explicat următorii pași până la punerea în practică a sistemului: ”Acum trebuie să înțelegem cum funcționează la altitudini și viteze diferite, precum și ce se întâmplă dacă aerul și combustibilul nu sunt amestecate corespunzător”.

Sursa: Live Science

Folosim cookies