Rezultatele publicate în The Lancet reduc temerea că vaccinurile nu vor funcționa la persoanele în vârstă, ale căror sisteme imunitare pot fi mai puțin receptive. Cu toate acestea, nu există încă garanții în ceea ce privește eficiența vaccinului Oxford, rezultatele studiului final fiind așteptate în următoarele săptămâni. Cercetătorii spun că deși răspunsul imunitar a fost puternic la persoanele în vârstă, încă nu se știe cât va dura imunitatea.

Lancet Oxford a analizat 560 de adulți sănătoși, dintre care 160 aveau între 56 și 69 de ani și 240 aveau peste 70 de ani. Le-au fost administrate două doze, la o distanță de 28 de zile. Testele de sânge au arătat că vaccinul a stimulat două aspecte ale sistemului imunitar, anticorpii și celulele T, iar efectele secundare au fost ușoare (durere și sensibilitate în brațul în care s-a administrat injecția, oboseală, cefalee, febrilitate și dureri musculare).

Cercetările pentru vaccinul Oxford se află în faza a treia de testare și sunt efectuate pe 17.000 de voluntari din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. De asemenea, AstraZeneca, producătorul de medicamente care colaborează cu Oxford, desfășoară în SUA un alt studiu asupra vaccinului, care implică 30.000 de persoane. Oxford și AstraZeneca susțin că vaccinul lor va costa doar câteva lire sterline, de zece ori mai puțin decât cele de la Pfizer și Moderna.

Anunțul cercetătorilor de la Oxford vine după ce alte două vaccinuri, de la Pfizier/Biontech și Moderna, s-au dovedit a avea o eficiență de peste 90% în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2. Pfizer a anunțat chiar că vaccinul său ar putea fi gata de utilizare în câteva săptămâni.
Studiul publicat joi este al cincilea care analizează răspunsurile imune ale vaccinurilor la grupele mai în vârstă.

Rezultatele de până acum au fost mixte. Vaccinul dezvoltat de Moderna a prezentat răspunsuri imune similare la adulții tineri și la bătrâni, în timp ce vaccinul de la Pfizer/Biontech a prezentat răspunsuri mai scăzute la persoanele în vârstă.

Surse alternative: The Times, BBC, The Lancet.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday