Eclipsele de Lună apar atunci când Pământul se interpune între Soare și satelitul său natural, iar umbra planetei cade asupra Lunii. Întregul eveniment va dura puțin peste șase ore, iar Luna va petrece trei ore, 28 de minute și 24 de secunde trecând prin cea mai întunecată parte a umbrei Pământului. Este cea mai lungă eclipsă parțială de Lună de la 1441.

Durata mare a întregului fenomen se datorează poziției Lunii față de Pământ, care se află în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale, față de Terra. Acest lucru înseamnă că se mișcă și cu cea mai mică viteză pe orbita sa, petrecând mult timp în umbra planetei. Potrivit NASA, până la 99,1% din discul Lunii se va afla în umbra Pământului.

Pentru comparație, eclipsa de Lună din mai a fost cu o oră mai scurtă, a durat în total cinci ore și 2 minute și cea mai întunecată parte a umbrei Pământului a trecut peste Lună pentru doar două ore și 53 de minute.

Luna nu se întunecă complet în același mod în care Soarele este acoperit în timpul unei eclipse totale de Soare. În schimb, o parte din lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, astfel că Luna capătă o strălucire roșie. Fenomenul astronomic este cunoscut drept “Luna Sângerie”. 

Cu cât mai mult praf sau nori se află în atmosfera Pământului în timpul eclipsei, cu atât Luna va apărea mai roșie, ca și cum toate răsăriturile și apusurile de Soare ale lumii ar fi proiectate pe Lună, a explicat NASA.

Fenomenul va fi vizibil pe partea de noapte a Pământului, care include America de Nord, părți din Rusia și America de Sud. Australia, dar va putea fi parțial observat și din Noua Zeelandă, Japonia, China și Asia de Sud-Est.

Surse alternative: NASA, ScienceAlert.

Sursa foto și video: NASA’s Scientific Visualization Studio.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday