Care este momentul cel mai bun să investești? Acela în care ai bani! (P)

Călin METEȘ, Deputy CEO Investments Franklin Templeton Romania/Deputy PM Fondul Proprietatea și membru în bordul AAF.

L-am parafrazat în titlu pe Sir John Templeton, unul dintre cei mai mari investitori din lume, care, de fiecare dată când cineva îl întreba când să înceapă să cumpere acțiuni, răspundea astfel : ”Momentul cel mai bun să investești este acela în care ai bani”.

Datele statistice arată că, în timpul pandemiei, rata de economisire a populației a crescut substanțial în toată Europa, oamenii având tendința de a pune de-o parte bani albi pentru zile negre. Lucru firesc, dacă ne gândim că nimeni nu știa în urmă cu doi ani ce va aduce ziua de mâine. Și românii au urmat acest trend și, deși România se află la coada clasamentului în UE când vine vorba de economisire, populația a reușit să ajungă la o rată record de peste 16%.

Odată ieșiți din pandemie, provocările continuă. Pe lângă efectele economice ale închiderii economiei mondiale din cauza COVID-19, care a provocat deficit de materii prime în toate industriile, dificultăți și mari întârzieri pe lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, începutul anului a adus războiul Rusia-Ucraina de la granița României. Un conflict care deși pare regional, a trimis noi unde de șoc în toată lumea, în toate economiile. Consecința acestor două evenimente imprevizibile și improbabile, ce s-au succedat în mai puțin de 1000 de zile, se traduce astăzi printr-o inflație excesivă, care a dat peste cap puterea de cumpărare a oamenilor și despre care nimeni nu știe când se va opri.

Protejați-vă economiile, investindu-le!

Așadar, care ar fi răspunsul la întrebările cum să te protejezi și mai ales când să investești banii puși deoparte, în contextul actual? Eu aș spune că acum! Pentru că știm, de asemenea, că românii nu stau bine nici la investiții, preferând depozitele în bănci, conturile de economii sau, mai rău, banii la saltea. Numai că, în situația actuală, pericolul cel mai mare pentru banii strânși cu greu și sacrificii de populație este inflația galopantă, care a depășit deja două cifre și mușcă din economii. Iar cea mai bună modalitate de a pune banii la adăpost este să-i investești.

Sunt mulți cei care vor spune că nu știu în ce să investească sau cum să procedeze. Sau că este o perioadă dificilă, în care piețele scad și preferă să aștepte să vadă ce se întâmplă mai târziu. Reticența este firească, dar cu siguranță ea dispare atunci când ai de ales între a-ți spori economiile și a te uita cum ele își pierd puterea de cumpărare. Eu recomand tuturor să iasă din zona de confort și să investească, pentru că cea mai bună educație se obține din experiență. Investind, începi să cauți informații, înveți, te educi mai mult si capeți experienț.  Cu cât știi mai multe, cu atât vei fi mai bine informat pentru a putea să faci investiții mai bune, în cunoștință de cauză.

Beneficiile educației financiare active

De aceea, consider că momentul cel mai bun pentru investiții este acum, iar drumul de la economisire la investiții începe cu pași mici, în cunoștință de cauză, cu un plan clar stabilit în minte. Pe măsură ce oamenii se familiarizează cu diferitele variante de investiții pe care le au, vor opta pentru varianta care li se potrivește cel mai bine și se vor simți confortabil să acceseze tipuri de produse. Iar pentru începători, un fond de investiții este soluția cea mai indicată.

Un lucru îmbucurător pe care îl observ la noua generație este că tinerii sunt din ce în ce mai interesați de această componentă investițională și sunt avizi de informații din această zonă. Și sunt interesați nu doar de rezultatele financiare ale companiilor, ci și de modul în care au fost obținute aceste rezultate.

Preocupați fiind de schimbările climatice, poluare și de viitorul planetei în care ei și copiii lor vor trăi, tendința tinerilor este să fie tot mai interesați de așa-numitele ESG-uri, adică ”Environmental, social and corporate governance”. Acestea sunt investiții care, pe lângă componenta de randament, au și o componentă de guvernanță socială și de mediu inclusă în procesul investițional. Adică, pe lângă câștiguri, îi interesează și felul în care compania în care și-au investit banii a produs acele câștiguri pentru ei. De aceea, eialeg pentru investiții doar companii prietenoase cu mediul sau care au o politică puternică de responsabilitate socială.

Generațiile care vin din urmă sunt mai bine ancorate în acest mediu investițional, au mai multe cunoștințe și sunt mai interesați ce fac cu banii lor, în ce îi investesc și cu ce rezultate. Iar aceasta nu este decât o consecință a campaniilor de educație financiară din ultimii ani și a faptului că odată ce părinții sunt mai informați în acest domeniu, pasează această informație si către copiii lor. De aceea, consider că proiecte precum ”Economisește inteligent” își fac foarte bine treaba și trebuie să continue, iar eu mă simt onorat să fac parte din el.

Folosim cookies