Articol scris de Horia Gustă, președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, în cadrul campaniei ”Economisește inteligent”, inițiată de AAF.

De multe ori în viață, ne spunem că muncim pentru că vrem să trăim mai bine iar asta presupune un job mai bun, o promovare, un venit mai mare. Cum ar fi însă dacă ne-am uita la bani ca la un partener care poate munci cot la cot cu noi pentru a genera bunăstare? Și dacă, pe lângă salariul pe care îl primim la sfârșitul lunii pentru munca depusă în meseria noastră, am câștiga la sfârșitul anului o sumă oarecare, pentru care tot ce trebuie să facem este să trecem de la etapa ”economisesc” la etapa ”investesc”?

Investițiile, căci despre ele vorbim, sunt cel mai simplu și rapid mod de a înmulți banii pe care îi câștigăm prin competențele valorificate la job și de a obține un randament bun atunci când tragem linie după perioada propusă pentru îndeplinirea obiectivului. Dar, în același timp, pentru mulți, investițiile încă sunt o necunoscută și par a fi ceva doar pentru oamenii deja bogați.

Vom încerca mai jos să demontăm câteva dintre miturile care circulă în legătură cu investițiile și să vă oferim un ghid, în pași simpli, cu ceea ce trebuie să facă cineva care vrea să investească, dar nu știe de unde să înceapă.

Când încep să investesc? O vorbă care circulă printre investitori este că cel mai bun moment pentru a începe să investești este acum. Cu alte cuvinte, cu cât pui mai din timp banii la muncă, cu atât mai rapid îi vei înmulți pentru obiectivele tale pe termen mai scurt sau mai lung, pe care nu ți le poți îndeplini doar din salariul lunar.

De reținut însă: cu cât începi mai târziu să economisești, cu atât vei avea nevoie să pui mai mulți bani deoparte lunar pentru a realiza același obiectiv. Dacă vrei să strângi bani pentru pensie, de exemplu, la 20 de ani vei economisi sub 5% din venitul tău lunar. Dacă începi însă după 40 de ani, suma investită ar trebui să fie undeva peste 15% din salariu.

Tot aici aș puncta un alt aspect important: dacă începi să investești mai devreme, ai avantajul de a beneficia de dobânda compusă, care poate fi considerată un fel de ”mană cerească”. Adică, banii tăi investiți vor produce alți bani, care la rândul lor vor produce bani. Astfel, câștigul tău va fi dublu.

Cât investesc din venitul lunar? Aici răspunsul variază, în funcție de obiectivul sau obiectivele pe care ți le setezi și orizontul de timp în care vrei să le atingi. Sumele variază semnificativ dacă, de exemplu, vrei să strângi bani pentru a face o călătorie în jurul lumii peste cinci ani, dacă vrei să-ți cumperi un apartament pe malul mării peste 10 ani sau dacă vrei să-și trimiți copiii la studii în străinătate peste 15 ani.

O regulă de bază în procesul investițional este aceea că, după ce îți faci un fond de rezervă în care să economisești 2-3 salarii lunare și care să fie disponibil în cazuri de urgență precum o problemă medicală, reparația mașinii sau alte cheltuieli neprevăzute, o parte din banii pe care îi câștigi ar trebui să meargă în investiții. Și așa cum aminteam mai sus, procentul ar trebui să crească odată cu vârsta: de la 5%, la 20-25 de ani, la 10-15%, între 30 și 50 de ani, și 20%, după 50 de ani.

În ce investesc? O întrebare legitimă, mai ales dacă vine din partea cuiva care este la început de drum și nu are experiență în investiții. Sfatul meu este ca, mai întâi, să încerce să înțeleagă cum funcționează fondurile de investiții și care sunt instrumentele financiare care i se potrivesc. Apoi, să aleagă un administrator de fond, care să se ocupe de investițiile sale, nu fără a se interesa constant de modul în care sunt investiți banii și ce randamente îi aduc. Pe parcurs, pe măsură ce înțelege piața, apare diversificarea și o expunere mai mare pe anumite instrumente financiare. Cu cât va avea o disponibilitatea mai mare de a ieși din zona de confort și de a-și plasa economiile și instrumente cât mai variate, cu atât câștigurile vor fi pe măsură.

În cât timp încep să producă banii investiți? De regula,din prima lună în care investim. Scopul investițiilor este acela al multiplicării banilor economisiți, iar câștigurile pot veni imediat, în funcție de instrumentele financiare în care i-am investit. Desigur că regula de aur în investiții este aceea a investirii constante și pe termen lung, pentru ca rezultatele să fie dintre cele mai bune. Cu alte cuvinte, recurența și constanța sunt cei mai buni prieteni ai investitorilor.

Nota bene: Atenție la cele mai mari două păcate ale investitorilor – frica și lăcomia. Marii investitori ai lumii spun că dacă nu știi să-ți gestionezi frica, nu vei fi un investitor bun. Factorul emoțional este extrem de important în perioade de scădere, de volatilitate și de pierderi, iar diferența dintre un investitor bun și unul care poate pierde tot într-o zi nu o fac cunoștințele sau vechimea în piață, ci modul în care investitorul reușește să-și gestioneze emoțiile. Lăcomia este, de asemenea, un păcat pe care mulți investitori îl fac, însă goana după profituri mari și facile și ignorarea riscurilor nu fac casă bună cu investițiile sănătoase, pe termen lung. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este actuala criză a  criptomonedelor și pierderile uriașe pe care le experimentează investitorii pe această zonă.

Cu ce putem veni în contrabalans? Echilibru, analiză, cumpătare. Spor la investit și câștiguri pe măsură!

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday