Cancelarul german Olaf Scholz crede că Rusia a semnalat că încă este deschisă la dialog în ceea ce privește criza de la granițele Ucrainei, dar că Occidentul va negocia “fără să fie naiv”.

Există “indicii importante” conform cărora un atac rusesc asupra Ucrainei poate fi evitat prin diplomație, având în vedere interesul aparent al Kremlinului în negocierile privind cererile sale de securitate, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.

Ca răspuns la avertizarea din partea SUA privind iminența unei invazii a Ucrainei, Scholz a spus în cadrul Conferinței de Securitate de la München că orice atac ar reprezenta o “greșeală gravă” cu “costuri politice, economice și geostrategice” mari.

Deși Rusia neagă că plănuiește un atac asupra statului vecin, nu există “nicio justificare” pentru acumularea a peste 100.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei, a mai spus Scholz, respingând totodată afirmațiile lui Vladimir Putin conform cărora conflictul din regiunea separatistă Donbass din estul Ucrainei ar fi un genocid, și considerându-le “ridicole”.

Cu toate acestea, Scholz susține că Rusia a semnalat atât prin declarațiile lui Putin de la începutul acestei săptămâni, cât și în răspunsul său la propunerile de securitate ale Washingtonului că dorește să continue discuțiile cu statele NATO. Occidentul este, de asemenea, pregătit să negocieze asupra cererilor de securitate ale Rusiei, dar “fără să fie naiv”.

Vom face o diferență clară între cererile nerezonabile și interesele legitime de securitate”, a mai precizat cancelarul. 

În mod clar, Putin s-a dedicat în ultima vreme istoriei Rusiei, a spus Scholz, arătând spre textele sale publicate în care deplânge prăbușirea Uniunii Sovietice și dispariția “Rusiei istorice”. Dar trecutul nu poate fi folosit pentru a justifica o modificare a frontierelor europene care ar submina pacea pe continent, a spus liderul german. 

Dacă te documentezi suficient din cărțile de istorie, poți găsi motivele unor războaie care au durat câteva sute de ani și care ne-au distrus întregul continent”, a continuat Scholz. “Pacea poate fi păstrată în Europa doar dacă granițele rămân neschimbate.

Sursă: Reuters

Folosim cookies