Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, în cadrul căreia a preluat simbolic președinția Consiliului Uniunii Europene. La finalul întrevederii, cei doi au susținut o conferință de presă.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„Este un moment simbolic pentru România și ne bucurăm de faptul că preluăm această președinție de la un partener atât de serios și bun cum e Austria. Am salutat rezultatele pe care colegii noștri austrieci au reușit să le obțină pe o serie de dosare importante pentru UE.

L-am asigurat pe domnul Kurz de toată deschiderea și angajamentul de a continua aceste eforturi. Am avut prilejul de a aborda o serie de subiecte și dosare pe care România le va prelua de la președinția austriacă.

Privind procesul de retragere a Marii Britanii, am reafirmat dorința de a încheia ordonat acest proces. Acordul de retragere rămâne cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale Brexitului.

La reuniunea Consiliului European de acum câteva zile ne-am asumat obiectivul de a ajunge la un acord până în toamna 2019 (pe buget). Am discutat despre nevoia cetățenilor europeni de securitate și de a avea un răspuns adecvat la criza migrației.

Gestionarea migrației necesită întreaga atenție a UE și a liderilor europeni. Credem că vom fi în poziția să facem progrese. Despre Summitul de la Sibiu am discutat. Am vorbit despre relațiile noastre economice foarte solide și despre potențialul neexploatat, care să stimuleze intensificarea schimburilor economice și a investițiilor.

Suntem interesați de atragerea de noi investiții austriece. Am exprimat aprecierea pentru buna integrare a comunității românești în Austria. Subliniez că această predare-preluare simbolică a președinției mi se pare un pas important și pozitiv.

Principalele declarații ale lui Sebastian Kurz:

„Doresc să mulțumesc pentru buna colaborare din Consiliu și dintre cele două state. Avem o strânsă colaborare economică, politică, umană. Avem o bună colaborare și la nivel european. Mă bucur că predăm președinția către România. În ultima jumătate de an, am încercat intens să ne aducem contribuția la nivelul UE, am avut posibilitatea să negociem anumite teme și să finalizăm 40 de înțelegeri.

Temele despre care vorbesc sunt importante. Este un lucru să reușești să accepți părerea fiecărui stat membru, mai ales în contextul Brexit. În ce privește migrația, ma gândesc și la colaborarea cu state terțe. Avem în vedere și regiunea Balcanilor de Vest, în contextul apropierii de UE. Vă stăm la dispoziție ca să se facă trecerea cât mai bine.

Mulțumesc pentru că, în calitate de președinte, ai avut grijă de democrație și de statul de drept. Trebuie să luăm în serios statul de drept și democrația, pentru că asta reprezintă baza. Fără acestea nu am avea fundamentul necesar.”

Întrebați dacă consideră că România nu este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE, cei doi au răspuns:

Kurz: „Este important ca atunci când există o evoluție negativă, să reacționăm, să încercăm să corectăm. Mă gândesc că trebuie să fim atenți și să acționăm. Mă bucur că prin președintele din România avem pe cineva care este un garant al acestor acțiuni. În ce privește pregătirea președinției, eu pot să spun că președintele Iohannis se bucură de recunoaștere, are experiență și pentru mine și pentru toți din Consiliu este un partener de discuție apreciat. Predarea se face complet neproblematic.”

Iohannis: „Vedem declarații ale politicienilor în contextul dat. Acum câteva săptămâni am declarat că nu suntem pregătiți, deoarece la momentul acela ministrul nostru pentru Afaceri Europene a anunțat că se retrage. Prin retragerea acelui ministru, o serie întreagă de măsuri s-au blocat, dar într-un timp record am reușit să rezolvăm criza de personal, a fost numit un nou ministru și de aceea am putut continua pregătirile cu același elan, după scurt timp.

La 2-3 săptămâni am spus că pregătirile merg bine, iar între timp pot să afirm fără rețineri că România este pregătită pentru preluarea președinției. Ieri am purtat o discuție cu Guvernul și avem încrederea că vom gestiona în mod rezonabil această președinție, chiar dacă sunt și teme dificile.”

Întrebat dacă introducerea de noi taxe în Romania ar putea să afecteze companiile austriece cu reprezentanță în Romania, Sebastian Kurz a răspuns că nu își face griji pentru firmele austriece, „pentru că sunt firme care lucrează în multe state.”

Acesta a subliniat, în schimb, că își face griji pentru mediul economic românesc: „Încă de la anunțarea acestor idei, s-au retras investitori. Dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, ar fi util să se gândească la niște măsuri care nu doar sună bine, ci să fie efective. Să nu se ajungă ca în finalul zilei oamenii să nu-și mai poată permite niște prețuri. Sau să nu să ajungă la niște pierderi de locuri de muncă, pentru că unii investitori au hotărât să plece. Sau la situații în care cineva să se gândească de mai multe ori dacă să investească în România.”

Întrebat dacă marile companii ar putea pleca din România după aceste măsuri, cancelarul Austriei a spus: „Nu sunt firme cărora guvernul austriac să le spună ce să facă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday