AmCham România a prezentat astăzi rezultatele sondajului privind calitatea climatului investițional românesc (ediția 2020.)  Comparativ cu anul precedent, răspunsurile la întrebările ce au vizat  avantajele competitive ale României, cele mai apreciate condiții de piață și estimarea rezultatelor pentru 2020 indică o depreciere a încrederii în mediul investițional asigurat de România și în consecință așteptări rezervate în ce privește evoluția afacerilor. 

Aproximativ 50% dintre companiile participante la sondaj se așteaptă să încheie anul financiar 2020 cu scăderi ale veniturilor, ale numărului de angajați precum și ale investițiilor, spre deosebire de anul 2019 pentru care doar 10% au indicat scăderi ale acestor indicatori, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituție. 

Principalele remarci:

  • Sectorul privat are așteptări rezervate privind evoluția afacerilor în 2020, datorate atât condițiilor de piață și politicilor economice interne dar și incertitudinii privind evoluția pandemiei și impactul asupra economiilor global.
  • Calitatea infrastructurii digitale rămâne și în 2020 cea mai apreciată condiție de piață oferită de România, în opoziție cu starea infrastructurii de transport.
  • În contextul redresării economice post- pandemie, calitatea României de membru UE devine de departe cel mai apreciat avantaj competitiv.

Calitatea infrastructurii digitale conduce detașat topul celor mai apreciate condiții de piață oferite de România, singura care a primit calificativul foarte bună din partea a 20% dintre respondenți, urmată de calitatea capitalului uman, considerată foarte bună de 8% dintre respondenți și bună de 45% și de nivelul de impozitare al companiilor care se situează pe același nivel de apreciere ca în ediția de anul trecut.  În mixul avantajelor competitive care rămân relevante pentru România în contextul economic actual, a rămas pe primul loc, cu 83%, importanța apartenenței la Uniunea Europeană, în creștere cu 5% față de ediția precedentă. 

Cu privire la capitalul uman sondajul relevă o îngrijorare în ce privește disponibilitatea forței de muncă calificate și a potrivirii de competențe necesare pe piața muncii, în contextul în care 60% dintre companii caracterizează situația pieței muncii din industria în care activează ca fiind tensionată din această perspectivă.

Cu privire la evoluția cifrei de afaceri, doar 18% dintre respondenți estimează o scădere mai mare de 25%, în timp ce 24% anticipează o scădere între 10 si 25%, iar 29% o scădere până în 10%. 

Comunicatul complet poate fi consultat AICI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday