Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri seara, în studioul Antena 3, că Guvernul are în lucru o ordonanță de urgență care se includă prevederile din Codurile penale care au fost declarate neconstituționale, ca urmare a sesizării CCR.

Tăriceanu a mai spus că președintele Iohannis folosește referendumul pentru a intra în jocul politic, nefiind interesat de problemele din Justiție. Liderul ALDE a precizat că nu știe dacă va vota la referendumul din 26 mai, dar că inițiativele cetățenești nu pot să vizeze amnistia și grațierea, conform Constituției.

Principalele declarații:

Pe 26 mai am să îmi îndeplinesc una din obligațiile de cetățean, adică să votez pentru alegerile pentru parlamentul european. Am convingerea că alegerile europarlamentare reprezintă o miză pentru România.

Foarte important va fi ca ALDE să fie reprezentat de o echipă puternică și avem o echipă puternic. Pe lista noastră am pus ce era mai bun în partid, nu trimitem oameni care să facă turism la Bruxelles.

Sigur că pe 26 mai, președintele vrea să se țină un referendum. De la bun început fac o precizare, președintele nu este interesat de problemele din justiție, folosește referendumul pentru a intra în jocul politic. Urmărește un singur lucru, să fie reales pentru un al doilea mandat. Nu poate participa la europarlamentare și vrea să fure startul.

Vrea să scoată amnistia și grațierea din faptele de corupție. A doua temă, cea cu ordonanțele. Ce urmează după un referendum, dacă acesta este valid. Dacă e valid şi majoritatea cetăţenilor aprobă iniţiativa, ar urma să fie transpusă mai departe. Presupune o iniţiativă cetăţenească semnată de minimum 500 de mii de persoane care susţin validarea a ceea ce s-a spus prin referendum. Acest lucru trebuie să meargă la Parlament, iar Parlamentul să facă o modificare a Constituţiei în acest sens. Articolul 74 din Constituţie spune că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze amnistia şi graţierea, problemele fiscale şi cele cu caracter internaţional. Ori preşedintele nu ştie aceste lucruri esenţiale care ţin de Constituţie, ori este o dovadă în plus a acestui joc politic. Referendumul poate să se ţină, dar ne lovim chiar de o prevedere constituţională.

A doua temă, vrea să interzică guvernului să dea OUG. Guvernul este obligat să dea ordonanțe de urgență chiar și pe Justiție. Păi nu cred că e pentru guvernul actual, cred că e pentru guvernul Cioloș.

Nu știu dacă merg la referendum, o să discut cu colegii. Tema principală este dată de alegerile europarlamentare. Văd că este o temă, că nu se ține cont de Comisia de la Veneția, recomandările MCV, dar Comisia de la Veneția recomandă ca în ziua alegerilor europene să nu se organizeze și alte referendumuri.

Nu vor fi remaniați, cei care sunt pe lista (miniștrii) la începutul campaniei se vor retrage din funcție. Problema remanierii este în primul rând de resortul prim-ministrului, el trebuie să vină cu o propunere. Cu doamna prim-ministru nu am avut o astfel de discuție. Este vorba de Intotero și Plumb. Din partea noastră nu avem o astfel de situație.

De Tudorel Toader nu mă întrebați pe mine. El este independent, dar locul de ministru al Justiției în configurația Guvernului aparține PSD.

Președintele nu mai este președintele României, este liderul Opoziției, unei părți din Opoziție. Atacurile la adresa Guvernului se înscriu în această linie.

Vă răspund cu jumătate de gură. Guvernul este cel care pregătește ordonanțele și nu Parlamentul. Guvernul are autonomie, ordonanțele vin ulterior la Parlament care poate decide modificarea lor. Ce știu eu, de la prim-ministrul și ministrul Justiției, este că pregătesc o OUG care prevede acele articole din Codurile Penale care au fost declarate neconstituționale de CCR și care trebuie modificate. Mai știu de directivele europene care trebuie transpuse în legislație internă. Asta știu că sunt elementele pe care le pregătește guvernul. Atât pot să vă spun. Este o obligație. Este și un termen, depășit din păcate de multă vreme. Acest lucru explică și de ce este nevoie de OUG.

Din 2007, România a fost pe domeniul Justiției obiectul unui mecanism. De 11 ani, rapoartele anuale au spus că România a fost progrese importante, dar mai trebuie să facă progrese în continuare. Și știm povestea, la început am avut 4 borne, doar că pe parcurs au început să se miște bornele, ajungeam lângă borne, hop, se mișcau și bornele. De trei ani au apărut informații fără precedent, abuzurile din Justiție. In nicio altă țară nu găsim așa ceva, pe de-o parte ies rapoartele care spus că România face progrese, pe de altă parte avem aceste abuzuri fără precedent. Timmermans refuză să vadă aceste lucruri (abuzurile). Lucrurile acestea sunt publice. I-am spus și lui Timmermans și lui Juncker, personal le-am zis de aceste lucruri. Eu cred că s-a făcut cu cunoștințe Comisiei, cu girul comisiei, băgați cărbuni, vrem rezultate. Cum să recunoască acum, e în campanie electorală.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday