Bursa de la București a deschis ziua pe creștere, însă este din nou în scădere după prima oră de tranzacționare. Ieri a închis cu o scădere de 1,91%, deși în primele două ore ale sesiunii recuperase peste 2% din pierderea masivă de miercuri. Banca Transilvania, cea mai afectată zilele trecute, a deschis cu +0,96%, iar acum se află în scădere cu 5,37%. Indicele BET al Bursei de la București înregistrează o scădere de 2,22%.

Update: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat ziua de vineri cu o nouă scădere semnificativă, -5,06%. Nuclearelectrica, -17,39%, Banca Transilvania, -5,26%, şi OMV Petrom, -6,35%, au avut printre cele mai mari scăderi, conform News.ro.

Liviu Dragnea a anunțat că OUG privind reforma fiscală va fi adoptată astăzi de Guvern.,,Statul nu este sat fără câini și nu este la cheremul companiilor. Avertizez marile companii să nu mai șantajeze statul român”, a spus el.

Amintim că bursa de la București a închis ziua miercuri cu o scădere de peste 11%, una dintre cele mai mari scăderi la nivel global. Băncile și companiile energetice au fost cele mai afectate.

Bursa de Valori București a remis și un comunicat în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările legislative planificate de GuvernPiața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare”, se arată în documentul citat.

Actul normativ anunțat de Guvern,  care a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social, prevede introducerea așa numitei taxe “pe lăcomie”pentru profiturile băncilor, care va fi calculată în funcție de depășiri ale nivelului ROBOR. Guvernul estimează că va obține la buget 3,6 miliarde de lei din această sursă, anul viitor. 

Proiectul prevede și plafonarea prețului gazelor până în 28 februarie 2022, la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatori casnici, cât și pentru cei industriali.

Ministerul Finanțelor introduce taxarea suplimentară de 3% din cifra de afaceri pentru companiile desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice și pentru companiile din telecom. Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM.

OUG privind reforma fiscală a fost amplu criticată în spațiul public. Mediul de afaceri a  cerut Guvernului să nu adopte OUG privind modificarea Codului Fiscal, acuzând o destabilizare a economiei. O cerere similară a venit și de la Cartel Alfa care au spus că reforma propusă ,,arată fie un nivel toxic de incompetență, fie o totală lipsă de responsabilitate față de cetățeni”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday