Protestatarii, majoritatea tineri studenți și angajați ai universității, dar și actori sau scriitori au manifestat cu pancarte și au susținut discursuri în fața instituției, denunțând proiectul de reformă, scrie Reuters. Un proiect de lege introdus în Parlament pe 26 mai ar transfera proprietatea instituției de stat unei fundații private.

„Guvernul dăunează deja culturii foarte mult și trebuie să ne ridicăm vocea împotriva a ceea ce intenționează să facă acum”, a spus Jozsef Mate, un fan al teatrului la protest.

Guvernul susține că noua structură va face instituția mai flexibilă și mai eficientă și va contribui la creșterea nivelului economic al acesteia. Criticii susțin însă că cei care vor conduce unitatea vor fi numiți de guvern și vor avea dreptul de a numi directorul într-o manieră netransparentă, fără a consulta facultatea sau studenții.  Studenții au lansat și o petiție în care afirmă același lucru.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday