București. ELCEN atenționează că pierderile din rețeaua de termoficare s-au dublat în ultimul an și se află „aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică”.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la o problemă gravă ce generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecințe negative atât asupra alimentării cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, cât și asupra alimentării cu energie electrică necesară funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național”, se arată într-un comunicat emis de ELCEN.

Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema este deosebit de gravă prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp, atrage atenția compania. 

Pierderile de apă fierbinte au ajuns în prezent la 2,2 milioane de litri pe oră, care se scurg în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădiri.

Potrivit companiei, în 2016 pierderile erau de 800 tone pe oră, în 2019 au crescut la 1.200 de tone pe oră, iar în 2020 pierderile au ajuns la 2.200 tone pe oră.

O explozie a pierderilor a avut loc în luna august a acestui an, de la aproximativ 1.700 tone pe oră la 2.200 tone pe oră.

Reprezentanții companiei reamintesc faptul că datoriile Termoenergetica față de ELCEN la acest moment sunt de aproximativ 400 de milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor. 

Sursa: ELCEN

Folosim cookies