Maia Sandu este primul președinte al Republicii Moldova care a susținut un discurs în plenul Parlamentului European. Șeful statului moldovean a reiterat susținerea față de Ucraina și poporul ucrainean, a condamnat războiul început de Rusia și a cerut sprijinul țărilor europene pentru susținerea parcursului de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.

Amintim că în urmă cu o săptămână prim-ministrul moldovean a transmis Comisiei Europene cea de-a doua parte a chestionarului privind aderarea la UE. Pe 5 mai, legislativul european a votat o rezoluție prin care a solicitat acordarea Moldovei statutului de țară-candidat.

Principalele declarații ale Maiei Sandu:

  • Sperăm un nou început de pace și dezvoltare, care ar fi aruncat în trecut acapararea nerușinată a terenurilor, cuceririle făcute de țările mai mari. Ne așteptam ca zonele-tampon, ca sferele de influență să nu mai fie cele care ghidează relațiile între vecini. Ne așteptam ca statele să fie tratate ca popoare cu proprii aspirații. Războiul de acum încearcă să nimicească aceste speranțe și ne împinge cu un secol în trecut.
  • Acest război are loc din cauza motivelor geopolitice. Rusia a atacat un stat vecin așa cum făceau în trecut marile puteri. A stârnit astfel o tragedie fără margini. Războiul a fost făcut astfel încât Ucraina să fie făcută o anexă geopolitică a unui stat mult mai puternic.
  • Toate statele libere de astăzi își amintesc mult prea bine ce înseamnă așa ceva. Cu toții ne-am fi așteptat ca aceste vremuri să nu se întoarcă niciodată. Cu toții vedem aceste tragedii.
  • Moldova simte această durere și această tragedie a Ucrainei. În dimineața de 24 februarie, ne-am trezit într-o realitate întunecată. Atunci am auzit din biroul meu bombele lansate în Odesa.
  • În doar două săptămâni, populația noastră a crescut atunci cu 4%. 10% din copiii populației noastre sunt acum ucraineni. Crimeea, Donbas sunt Ucraina.
  • În istoria noastră independentă, am rămas o țară democratică cu alegeri libere. Cetățenii noștri niciodată nu au permis să le fie luate libertatea de exprimare. Cei care au încercat au eșuat întotdeauna. Moldova este astăzi ghidată de poporul său, iar politicienii care încercau să se impună s-au oprit. Suntem o țară cu o identitate europeană puternică pe care noi o prețuim. Moldova a fost anul ăsta pe locul 40 din 180 de țări, în indexul pentru libertatea presei. Un raport cu 49 de locuri mai bun decât anul trecut.
  • Pe 3 martie am semnat cererea de aderare la UE. Am ales acest drum pentru libertate, prosperitate și pace.
  • Rămânem atașați găsirii unei soluții pașnice și diplomatice pentru conflictul din Transnistria. Nu vrem război sau destabilizare. Credem că nu există acum o amenințare imediată de târâre a Moldovei într-un conflict armat. Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria, ele încalcă independența Moldovei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday