Londra rămâne cel mai important centru financiar al continentului chiar și după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, însă Amsterdam, Dublin, Frankfurt sau Paris au atras companii care vor să rămână active în Zona Euro. Pandemia de coronavirus a făcut și mai importantă stimularea activității comerciale, având în vedere efectele economice severe.
Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Naționale a Franței, spune că Brexit-ul a forțat Europa să-și dezvolte autonomia financiară. Cere ca “oportunitatea oferită de Brexit să fie folosită pentru a crea o uniune funcțională a piețelor de capital în UE”.
UE va permite centrelor de compensare din Londra să funcționeze pe continent timp de 18 luni, deoarece Uniunea nu are instituții similare. După expirarea acestui termen, tranzacțiile financiare în euro vor trebui să fie decontate în cadrul UE.
Boris Johnson a recunoscut în decembrie că acordul cu UE nu permite accesul pe piețele UE pentru servicii financiare așa cum și-ar fi dorit, deși ministrul de Finanțe britanic, Rishi Sunak, a spus ulterior că există perspectiva unui acces îmbunătățit.
Sursa: The Guardian.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.