Negociatorii desemnați de cele două părți au apelat la ajutorul celor doi lideri după ce au rămas fără soluții asupra unor ”divergențe semnificative”, la capătul unei săptămâni de discuții intense. Cea mai mare parte a acordului a fost finalizată, însă Marea Britanie și UE mai au de convenit asupra unor puncte cheie cum sunt drepturile de pescuit, normele care reglementează subvențiile de stat pentru firme și modul în care este verificată respectarea acordului.

“După o săptămână de negocieri intense la Londra, cei doi negociatori șefi au convenit astăzi că nu sunt îndeplinite condițiile pentru un acord, din cauza divergențelor semnificative privind condițiile de concurență echitabilă, guvernanță și pescuit”, au anunțat într-o declarație comună, David Frost, negociatorul-șef al Regatului Unit și omologul său din UE, Michel Barnier.

O sursă apropiată echipei de negocieri a Regatului Unit, citată de BBC, spune că la începutul săptămânii a existat o perspectivă mai optimistă pentru încheierea acordului, însă solicitarea UE de acces pentru o perioadă de zece ani în apele Marii Britanii pentru pescarii din Uniune a întrerupt discuțiile.

Guvernul francez a avertizat că își va exercita dreptul de veto dacă acordul nu va corespunde așteptărilor. Președintele francez Emmanuel Macron vrea să se asigure că industria pescuitului nu va pierde prea mult accesul la apele britanice.

La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a intervenit vineri pentru a îndemna ambele părți să treacă peste neînțelegeri și să încheie un acord. ”Este necesară disponibilitatea de a face un compromis de ambele părți. Fiecare are principiile lui, există linii roșii, asta este clar, dar există întotdeauna loc pentru înțelegere”, a spus purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.

Și premierul irlandez Micheál Martin a spus că „speră cu fervoare” că se poate ajunge la un acord comercial.

Acordul post-Brexit ar trebui finalizat până pe 31 decembrie, iar apoi va fi transpus în text de lege, tradus în toate limbile UE și ratificat de Parlamentul European dar și de legislativul britanic.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday