BNR menține dobânda de referință la 7% pe an, pentru a doua ședință consecutivă și în linie cu așteptările analiștilor. Păstrează prognoza privind scăderea accelerată a inflației în următoarele luni.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de marți, a hotărât următoarele:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Analiștii se așteptau ca BNR să mențină nivelul dobânzii de referință la 7%, stabilit încă din ianuarie. Deciziile vizează readucerea durabilă a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual.

Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației își va accelera probabil descreșterea în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (februarie 2023), sub influența unor efecte de bază consistente și a corecțiilor descendente ale cotațiilor unor mărfuri, precum și pe fondul modificării caracteristicilor schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie.

Incertitudini sunt totuși asociate impactului prezumat al noii configurații a schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie, iar balanța riscurilor induse de factori pe partea ofertei se înclină ușor în sens ascendent în actuala conjunctură, date fiind inclusiv penuria de legume din Europa și reducerea livrărilor de petrol anunțată de țările OPEC.

Există incertitudini și la adresa perspectivei activității economice, mai arată Consiliul de Administrație. Acestea sunt generate de război și de turbulențele din sistemele bancare din SUA și Elveția, ce ar putea exercita efecte adverse prin afectarea economiilor statelor dezvoltate și a percepției de risc asupra Europei Centrale și de Est, cu impact asupra costurilor de finanțare.

Cele mai recente date și analize indică o temperare mai modestă a creșterii economiei în trimestrul I 2023 decât s-a anticipat anterior, implicând însă o decelerare pronunțată a acesteia în raport cu perioada similară a anului anterior, pe fondul unui efect de bază.

Reamintim, săptămâna trecută au crescut dobânzile la creditele acordate după mai 2019. Indicele de referință pentru creditele în lei (IRCC) a urcat la 5,98%, fiind valabil pentru următorul trimestru. Indicele ROBOR la 3 luni se menține de două săptămâni în jurul valorii de 6,85%.

Comunicatul integral al BNR

Folosim cookies