În ședința de azi, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an;
  • Menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

BNR precizează totodată că rata anuală a inflației a continuat să crească peste nivelul prognozat în luna iunie, la 3,94%, de la 3,75% în luna mai și 3,05% în martie 2021. Potrivit BNR, creșterea din trimestrul II a fost determinată aproape integral de scumpirea combustibililor, a legumelor și fructelor, precum și din creșterea prețului produselor din tutun.

Rata inflației de bază și-a stopat trendul descendent în trimestrul II 2021, ceva mai devreme decât s-a anticipat, mărindu-se în iunie la 2,9%, de la 2,8% în luna martie. Evoluția ei reflectă efectele temporare ale creșterii cererii de consum, mai ales pe segmentul serviciilor.

Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum au crescut la 2,9% și 2,4%, de la 2,6%, respectiv 2,1% în luna martie 2021.

BNR se așteaptă la o inflație mai ridicată decât estima anterior pentru următorii doi ani, fiind revizuită în sus considerabil prognoza pe termen scurt. ”Evoluția pandemiei și a măsurilor restrictive asociate generează însă incertitudini și riscuri crescute la adresa actualelor previziuni, cel puțin în perspectivă apropiată, date fiind reluarea creșterii infectărilor pe plan intern și încetinirea puternică a ritmului vaccinării, precum și semnele emergenței unui nou val pandemic în Europa și pe alte continente, pe fondul răspândirii variantei mai contagioase de coronavirus (Delta)”, se specifică în raport. De asemenea, surse de incertitudini și riscuri rămân, potrivit BNR, conduita politicii fiscale și absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU

BNR mai precizează că ”deficitul de cont curent a cunoscut în trimestrul I 2021 cea mai amplă creștere în termeni anuali din ultimele 14 trimestre”.

Consiliul de Administrație al BNR confirmă continuarea redresării activității economice în trimestrul I 2021 ”într-un ritm considerabil peste așteptări”, recuperând aproape în totalitate în acest interval contracția economică severă din trimestrul II 2020.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday