BNR a decis majorarea dobânzii de referință la 1,50% pe an, de la 1,25%, în încercarea de a ține sub control tendința de creștere continuă a prețurilor. Este prima majorare a dobânzii de intervenție, din ultimii trei ani și jumătate.

Din 8 mai 2018 și până acum, dobânda de intervenție (sau de referință) a BNR a scăzut permanent, de la 2,5%, până la 1,25%, nivel atins pe 18 ianuarie 2021. Ulterior, BNR a evitat să crească dobânda, deși tendința de creștere a prețurilor s-a manifestat încă de anul trecut.

În ședința de azi, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 0,75 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021;
  • păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Decizia de majorare vine într-un context în care ”rata anuală a inflației a urcat în iulie 2021 la 4,95 la sută, de la 3,94 la sută în iunie, iar în august la 5,25 la sută, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului țintei și ușor peste nivelul prognozat. Creșterea a fost determinată și în acest interval aproape integral de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de majorarea considerabilă a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice în luna iulie, și într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină și motorină”.

De altfel, în ultimele săptămâni, și indicele ROBOR a crescut constant, iar luni a fost cotat la 1,81%, o valoarea nemaiatinsă de la începutul anului 2021.

Folosim cookies