BMW a anunțat că investește 1 miliard de euro într-o nouă fabrică de autoturisme în estul Ungariei, proiect care ar putea contribui la creșterea economică a țării și va consolida poziția sa ca centru de producție de mașini premium în regiune, conform Reuters.

Noua fabrică, care va fi construită în apropierea orașului Debrecen, la aproximativ 230 de kilometri est de Budapesta, va avea o capacitate de producție de 150 de mii de mașini pe an.

BMW își extinde astfel capacitatea de producție în Europa, principala piață de desfacere, unde comercializează 45% dintre mașinile fabricate.

“Noua noastră fabrică din Ungaria va putea produce atât modele pe combustie, cât și modele electrice BMW – toate pe o singură linie de producție”, a declarat Oliver Zipse, membru al consiliului BMW AG.

BMW se alătură Daimler și Audi, ambele având uzine de automobile în Ungaria. Audi, care deține și o mare fabrică de motoare, tocmai a lansat producția de serie a motoarelor electrice la uzina din Ungaria, săptămâna trecută.

Producția de automobile reprezintă în prezent aproximativ o treime din exporturile Ungariei, iar cu noua fabrică BMW acest lucru ar putea crește până la 40% sau chiar mai mult, a declarat Peter Virovacz, analist la ING din Budapesta.

Virovacz a declarat că noua capacitate a BMW ar putea contribui la compensarea parțială a preconizatei încetinirii a creșterii economice în anii 2019 și 2020, pe măsură ce fondurile Uniunii Europene se vor epuiza, și va aduce investiții străine într-o regiune mai puțin dezvoltată a țării din Europa Centrală.

Cu toate acestea, el a spus că proiectul va spori și dependența Ungariei de industria automobilelor și, prin urmare, expunerea acesteia la orice scădere ciclică a vânzărilor de automobile, în cazul unei recesiuni economice globale.

“Cel mai mare semn de întrebare cu privire la această investiție va fi piața muncii din Ungaria … este deja foarte greu să găsești 1.000 de angajați, să nu mai vorbim de doi ani de acum înainte”, a spus el.

Ungaria, împreună cu alte economii din Europa Centrală, se confruntă cu o lipsă serioasă de muncitori, parțial cauzată de o emigrare în masă către Vest, pentru salarii mai mari.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday