Rapoartele anterioare precizau că reprezentanții Colonial, care deține cea mai mare rețea de conducte de combustibil din SUA, nu aveau nicio intenție de a oferi bani hackerilor. Totuși, conform Bloomberg, compania a fost nevoită să plătească aproximativ cinci milioane de dolari în criptomonede, chiar la câteva ore după atac, deoarece presiunea era enormă și era nevoie urgentă de repornirea fluxului de benzină și kerosen către marile orașe de pe Coasta de Est a țării. 

Odată ce tranzacția a fost efectuată, hackerii au oferit operatorului un instrument pentru decriptarea rețelei dezactivate. Totuși, mai transmite Bloomberg, operațiunea a fost atât de lentă încât compania a reactivat rețeaua cu ajutorul experților săi în securitate cibernetică, fără a mai folosi instrumentul pus la dispoziție de hackeri.

Experții FBI i-au asociat pe atacatori cu gruparea DarkSide, specializați în șantaj, despre care se crede că lucrează din Rusia sau o țară est-europeană. Totuși, FBI nu încurajează companiile să cedeze în fața atacatorilor, deoarece nu există nicio garanție că hackerii vor duce la capăt promisiunea de a debloca fișierele. 

De asemenea, un raport publicat luna trecută de către o echipă de combatere a atacurilor de tip ransomware preciza că sumele pe care victimele au ajuns să le plătească drept răscumpărare au crescut cu 311% în 2020, ajungând la aproape 350 de milioane de dolari în criptomonede. Suma medie plătită de organizații în 2020 a fost de 312,5 de milioane de dolari.

Sursă: Bloomberg

Foto: Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday