BioNTech susține că vaccinul anti-Covid dezvoltat împreună cu Pfizer nu necesită ”o adaptare împotriva variantelor virusului identificate până acum”. Precizează, însă, că studiază eficacitatea unui nou ser, precum și opțiunea administrării unei a treia doze din cel actual.

“Până în prezent, nu există dovezi care să ateste necesitatea adaptării actualului vaccin anti-COVID-19 împotriva variantelor-cheie identificate până acum. Totuși, am dezvoltat o strategie cuprinzătoare pentru abordarea acestor noi tulpini, în caz că în viitor apare nevoia unor seruri dedicate”, a transmis compania într-un comunicat de presă.

În acest sens, grupul a obținut de la Agenția americană pentru Medicamente și Alimentație (FDA) modificarea protocoalelor de studii clinice. Pe de-o parte, va evalua impactul administrării unei a treia doze din actualul vaccin, în fața tulpinilor. Pe de altă parte, va evalua și impactul unei formule noi, al cărui scop este de a explora măsurile pe care BioNTech și Pfizer ar trebui să le adopte dacă SARS-CoV-2 ar suferi mutații care necesită actualizarea serului de acum”.

Grupul farmaceutic a declarat că a testat vaccinul pe o comunitate de 800 de persoane din Africa de Sud, iar acesta și-a dovedit eficiența: numai opt persoane din grupul de verificare (care a primit placebo) s-au infectat cu coronavirus.

În același comunicat, BioNTech a publicat rezultatele unui studiu care a cuprins peste 2.200 de persoane, cu vârste între 12 și 15 ani. Vaccinul s-a dovedit eficient în proporție de 100%. De altfel, BioNTech și Pfizer au cerut deja Agenției Europene a Medicamentului să-i autorizeze vaccinul pentru această categorie de vârstă.

Săptămâna trecută, și Moderna anunța că serul său are o eficacitate de 96% la adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani. De asemenea, a mai transmis că a testat cu succes o formulă actualizată a serului său, care a dovedit eficiență ridicată în fața tulpinilor sud-africană și braziliană.

Sursa: BioNTech

Folosim cookies