Ca parte a proiectului Pandora Papers Rusia, o investigație condusă de Consorțiul Internațional de Jurnalişti de Investigaţie (ICIJ), BBC a susține că are dovezi conform cărora Suleiman Kerimov, fost oficial al guvernului rus și apropiat al președintelui Vladimir Putin, ar fi făcut tranzacții ilegale în valoare de 700 de milioane de dolari prin intermediul unor falși proprietari din Franța și Marea Britanie.

Ancheta expune, totodată, eșecul sistemului bancar internațional de a identifica cine se afla în spatele tranzacțiilor de sute de milioane de dolari, Kerimov fiind printre cei peste 4.000 de ruși ale căror nume apar în datele obținute de ICIJ. Oligarhii pe care Occidentul încearcă să-i sancționeze au multe dintre aceste companii-fantomă, spune Tom Keatinge, directorul Centrului pentru Studii privind Crima Financiară și Securitate la think tank-ul britanic RUSI.

“Asta arată cât de mare va fi provocarea pe care o vom avea în aplicarea eficientă a sancțiunilor împotriva oligarhilor – dincolo de simpla confiscare a iahturilor și caselor lor din Belgravia, a continuat Keatinge. 

Suleiman Kerimov a fost supus sancțiunilor americane din 2018 “pentru că a fost oficial al guvernului Federației Ruse”, fiind membru atât al camerei inferioare, cât și al camerei superioare a Parlamentului. Pe 15 martie anul acesta a fost sancționat de guvernul Regatului Unit, precum și de UE, care a declarat că este “un membru al cercului intim al oligarhilor lui Putin”.

Kerimov s-a ridicat de la nivelul unui modest economist din epoca sovietică până a devenit unul dintre cei mai bogați și mai bine conectați oligarhi ai Rusiei. Și-a făcut o avere cumpărând firme din energie și participații la băncile rusești, după căderea Uniunii Sovietice. A devenit proprietarul unui portofoliu în valoare de 21 de miliarde de dolari, acțiuni la gigantul energetic Gazprom și la Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia.

Un document confidențial emis de un tribunal francez, analizat de BBC, dezvăluie cum Kerimov și-a ascuns averea în spatele firmei unui apropiat elvețian, Alexander Studhalter, pe care autoritățile franceze l-au identificat ca fiind un paravan pentru Kerimov. Documentele Pandora Papers plasează firma elvețianului în centrul unei rețele de companii implicate în transferuri de sute de milioane de dolari către oligarhul rus. 

La începutul lunii aprilie, UE a impus sancțiuni împotriva fiului lui Kerimov, Said Kerimov, care a demisionat din consiliul de administrației al Polyus Gold, cea mai mare companie producătoare de aur a Rusiei, deținută de tatăl său, Suleiman Kerimov. Documentele care atestă că fiica miliardarului rus este acum proprietarul vilelor franceze poate face ca proprietățile să devină în curând ținta sancțiunilor guvernului de la Paris. 

Investigația completă pe BBC  

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday